Oricine are bijuterii se poate întreba cu ce se curăță argintul înnegrit, care din cauza timpului sau a purtării frecvente poate căpăta o culoare negricioasă sau se murdărește ușor. Partea bună este că înnegrirea argintului nu este un defect al bijuteriilor, ci o caracteristică a acestora. Cu toate acestea, nu este complicat să îl curățăm acasă.
Cu timpul, obiectele din argint își pierd strălucirea și capătă așa-numita patină, adică se oxidează. Este un fenomen ce nu poate fi oprit, dar patina poate fi eliminată periodic prin metode naturale. Spre deosebire de aur, va trebui să cureți bijuteriile din argint mult mai des.
Cu ce se curăță argintul înnegrit
Argintul se înnegrește din cauza unui proces chimic numit oxidare. Acest proces apare când argintul intră în contact cu sulful sau cu compușii care conțin sulf din mediul înconjurător.
Printre principalii factori care pot duce la înnegrirea bijuteriilor de argint se numără expunerea la aer, umiditatea ridicată, care accelerează procesul de oxidare, contactul cu anumite substanțe chimice, cum ar fi parfumurile sau loțiunile și alte produse cosmetice care pot conține substanțe chimice care favorizează oxidarea, precum și detergenții și substanțele de curățare.
Cea mai utilizată metodă pentru curățarea bijuteriilor de argint înnegrite o reprezintă folia de aluminiu și bicarbonatul de sodiu. Pe scurt, o să ai nevoie de o folie de aluminiu, pe care o pui la fundul unui vas, peste care adaugi apă fierbinte și o lingură cu bicarbonat de sodiu.
Pune bijuteriile în vas, pe foia de aluminiu, apoi lasă soluția să acționeze timp de 1-2 minute. După asta, scoae bijuteriile de acolo, clătește-le cu apă caldă și lasă-le să se usuce. În cazul în care murdăria nu a dispărut în totalitate folosește o periuță de dinți și repetă pașii încă o dată. Eventual, poți folosi și puțină pastă de dinți.
Folia de aluminiu poate fi folosită și împreună cu o lingură de detergent lichid de vase. Amestecă foarte bine până ce se dizolvă în apa fierbinte, apoi pune bijuteriile în vas timp de 1-2 minute. La final, clătește bijuteriile cu apă caldă și lasă-le la uscat.
Cum să verifici dacă o bijuterie este din argint sau nu
Pe lângă cele din aur și bijuteriile din argint sunt extrem de populare, iar din această cauză apar și foarte multe falsuri. Primul lucru pe care trebuie să îl verifici atunci când cumperi o bijuterie de argint este marcajul. Dacă pe aceasta scrie „ster”, „sterling” sau 925 atunci bijuteria este din argint.
De asemenea, mai poți face și testul cubului de gheață. Argintul este metalul cu cea mai mare conductibilitate termică dintre toate elementele, astfel că, acest test se aplică bijuteriilor cu o suprafață plată sau a monedelor.
Trebuie doar să pui un cub de gheață pe suprafața plată, iar dacă aceasta se topește repede, atunci este din argint. Și înălbitorul te poate ajuta să identifici o bijuterie de argint.
Atunci când este expus unei picături din această subtanță, argintul veritabil se va înnegri. Testul magnetului este iarăși folosit, așa că dacă ai impresia că ai cumpărat o bijuterie de argint falsă, pune-o lângă un magnet.
Dacă bijuteria se va lipi de acesta, înseamnă că ceea ce ai cumpărat nu este din argint. În multe cazuri, este vorba despre fierb în combinație cu alte metale, care îi dau un luciu specific.
Îți poți da seama de calitate bijuterii și atunci când încerci metoda de curățare cu bicarbonat de sodiu. Dacă este de argint, bijuteria își va recăpăta culoarea deschisă și luciul.
Dacă este din alt metal, bicarbonatul va înnegri bijuteria și acestea nu mai pot fi curățate. Prin urmare, pentru a avea grijă de bijuteriile tale este important să știi cu ce se curăță argintul înnegrit.