Un chelner din România a stârnit valuri de reacții pe internet după ce a povestit că a primit doar 10 lei bacșiș la o notă de 699 lei.
„E strigător la cer”, a spus acesta, explicând ce consideră el un tips corect.
Chelner, indignat după bacșișul primit
Un episod viral pe rețelele de socializare readuce în discuție subiectul sensibil al bacșișului în restaurante. Un chelner a mărturisit că a rămas aproape șocat după ce a primit 10 lei bacșiș la o notă totală de 699 de lei.
Nemulțumit de gestul clienților, el a decis să filmeze reacția sa și să posteze totul pe Facebook, unde mesajul său a devenit rapid viral. Angajatul din HoReCa a explicat că un asemenea tips nu doar că este nesemnificativ, dar poate fi considerat chiar o jignire la adresa muncii depuse de personalul de servire.
Chelnerul a declarat că ar fi preferat să nu fi primit nimic, în loc să fie lăsat cu o sumă atât de mică drept bacșiș:
„E strigător la cer. Decât să îi lași așa și să fugi… Rușine! Măi fraților, ați ieșit și voi prin lume. E prima oară în oraș. e prima oară la un restaurant?”, a spus acesta.
Postarea sa a generat sute de comentarii și reacții, împărțind publicul în două tabere, cei care îi dau dreptate și consideră că bacșișul trebuie să reflecte calitatea serviciilor, dar și cei care susțin că tips-ul este opțional și nu o obligație.
Cât ar fi trebuit să fie bacșișul corect?
Chelnerul a amintit, în postarea sa, regula nescrisă din industria ospitalității, potrivit căreia bacșișul minim este de 10% din valoarea notei de plată. În acest caz, la o notă de 699 lei, ar fi fost de așteptat ca tips-ul să fie de cel puțin 70 de lei.
Diferența majoră dintre suma lăsată de clienți și cea considerată corectă de personalul restaurantului a stârnit discuții aprinse despre respectul pentru serviciile din HoReCa și despre cultura bacșișului în România.
Bacșișul, între recunoștință și obligație
Subiectul bacșișului este unul frecvent dezbătut. În timp ce unii clienți văd tips-ul ca pe un gest de recunoștință pentru o experiență plăcută, alții consideră că este o practică exagerată, mai ales în contextul prețurilor tot mai mari din restaurante.
Cazul chelnerului care a primit 10 lei la o notă de 699 lei demonstrează perfect această dilemă. În timp ce personalul din HoReCa se așteaptă la un bacșiș decent pentru serviciile prestate, clienții pot avea o percepție diferită asupra valorii corecte a tips-ului.
Cert este că, în opinia celor care lucrează în HoReCa, gesturi precum cel relatat pot fi percepute drept „bătaie de joc”.
Bă deșteptule, orice chelner poate primi bacșiș, doar dacă îl merită, deci întâi Purtați vă ireproșabil,( nu veniți cu mâncare rece și apă caldă!) și apoi poți aștepta bacșiș, și asta doar dacă clientul e dispus să o facă, că nu e deloc obligat