Prima pagină » Lifestyle » Cum alegem corect o colivie pentru papagali. Un criteriu important pentru sănătatea acestor păsări
Cum alegem corect o colivie pentru papagali. Un criteriu important pentru sănătatea acestor păsări

Cum alegem corect o colivie pentru papagali. Un criteriu important pentru sănătatea acestor păsări

27 nov. 2023, 16:20,
BZI.ro, în Lifestyle

Dacă îți dorești să crești un papagal (sau încerci să îți reactualizezi cunoștințele), este important să știi cele mai bune modalități de a alege o colivie pentru papagali. Papagalul tău își va petrece mare parte din viață în colivia sa, așa că asigură-te că faci alegerea corectă.

Criterii în alegerea unei colivii pentru papagali. Mărime și formă

Să începem cu factorul cel mai problematic, adică dimensiunea coliviei. Mulți proaspeți proprietari de papagali nu realizează că o colivie pentru papagal ar trebui să fie ceva mai mare decât se crede în mod obișnuit. Coliviile minuscule sunt încă disponibile în magazinele pentru animale de companie, din păcate. Acest lucru duce la ideea că păsările se descurcă bine într-un spațiu mai mic decât ecranul unui laptop.
Din păcate, ținerea papagalului într-o colivie mică duce la o serie de probleme, inclusiv stres, obezitate și atrofierea mușchilor. Luate împreună, acestea reduc drastic durata de viață a păsării. Achiziționează o colivie în care prietenul tău cu pene să-și poată întinde aripile.

Un factor rar luat în considerare este forma coliviei. Contează cu adevărat! Colivia „clasică” are o formă de dom, dar, din nefericire, aceasta nu este ideală pentru papagalul tău. Papagalii sunt păsări de pradă care se pot simți nesiguri și stresați în astfel de colivii, ceea ce duce la probleme de sănătate pe termen lung. Problema cu coliviile în formă de dom este că nu au colțuri, dând senzația păsării că nu se poate ascunde nicăieri.

Există și problema formei orizontale versus verticale. Cele mai multe colivii sunt verticale pentru că este mai ușor să le integrezi în casa ta, dar colivia ideală este de fapt mai mult lungă decât înaltă. Acest lucru se datorează faptului că papagalii nu folosesc în mod obișnuit spațiul vertical la fel de bine. Ei se țin de nivelele superioare, iar restul coliviei rămâne aproape neutilizat. O formă orizontală oferă mai multe oportunități de zbor și o utilizare mai eficientă a coliviei. Dacă totuși optezi pentru una verticală, încearcă să te asiguri că nu este prea înaltă și subțire.

Distanța dintre bare și amplasarea

Papagalii, chiar și cei mici, încearcă mereu să găsească modalități de a ieși din colivia lor pentru a explora împrejurimile. Distanța dintre bare este importantă pentru a preveni două lucruri. În primul rând, papagalii se pot bloca și pot trece prin momente dificile atunci când își strecoară capul prin barele largi ale coliviei. În al doilea rând, ar putea reuși să evadeze cu adevărat, luându-și zborul pe o fereastră deschisă și, ulterior ratacindu-se fără a mai găsi drumul spre casa. Astfel că este foarte important ca distanța dintre bare să nu fie prea mare.

Amplasarea coliviei este un alt factor important legat de colivia pentru papagal, care deseori este neglijat.
Colivia papagalului nu ar trebui plasată într-un loc care ar putea fi dăunător plămânilor păsării. Menține papagalii departe de bucătărie sau baie, unde aburii de gătit și parfumurile pot provoca probleme plămânilor extrem de sensibili. Colivia papagalului tău ar trebui să fie amplasată astfel încât păsările să aibă acces la tot ce se întâmplă, dat fiind că sunt foarte sociabile. O pasăre singuratică, în special, nu ar trebui să fie ascunsă pe balcon sau într-o cameră separată. Se va simți exclusă de la stolul uman și va deveni plictisită și stresată.

Colivia papagalului este indicat a fi amplasată într-un loc care îi permite păsării să se simtă în siguranță. Încearcă să o amplasezi într-un colț pentru a împiedica papagalul să simtă mereu că trebuie să privească în toate direcțiile în același timp. Ei nu realizează că pericolul nu poate ajunge în colivie. Nu plasa colivia direct în fața unei ferestre. Un vecin care trece cu un cățel, o cioară sau chiar o furtună ar putea trezi sentimente de panica în papagalul tău. De asemenea, colivia papagalului ar trebui să fie departe de unitățile de aer condiționat și încălzitoare. Schimbările rapide de temperatură nu sunt bune pentru sănătatea păsărilor, așa că plasează colivia pentru papagal într-un loc mai stabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *