Magazin

Cum alegi vinul potrivit pentru o friptură

Publicat: 03 iun. 2020

Alegerea vinului pe care il servesti alaturi de friptura la masa este o misiune extrem de importanta si lucrurile nu trebuie lasate la voia intamplarii. Vinul nu este doar o completare a delicateselor de pe masa, ci chiar o parte a festinului, deoarece este important sa ajute digestia.

Ce bautura se potriveste cu friptura? Unii ar spune “cel pe care il ai”, ceea ce nu este chiar fals. Raspunsul corect vine, insa, in functie de carnea pe care o servesti.

La o friptura de porc sau de vita poti “asorta” un vin rosu, sec sau demisec, cu un nivel de acid usor mai ridicat, pentru a face carnea sa alunece mai usor si pentru a ajuta la digestie.

Daca pregatesti o friptura de miel si vrei sa faci lucrurile ca la carte, alege un vin rosu sau rose, obligatoriu sec, dar nu gresesti nici daca optezi pentru un chardonnay.

Conteaza, desigur, si tipul de carne de miel pe care o prepari. Un vin rosu de Bordeaux, Rioja sau Ceptura, maturat, dens si puternic, se potriveste perfect cu mielul „de lapte”, extrem de fraged, dar si foarte bogat in nutrienti. Un vin proaspat, acid, poate chiar un Pinot Noir sau un vin spumant rose, va merge ca uns alaturi de o friptura de miel tanar.

Langa „clasica” friptura de miel cu rozmarin si usturoi „asorteaza” un vin tanar, fructat, cum ar fi un cabernet, iar pentru o pulpa de miel la cuptor specialistii recomanda un vin rosu pentru vanat, numai bun sa ajute la digestia carnii ceva mai grase. Ca un secret, dupa orice friptura de miel merge perfect un digestiv fructat, dar si un coniac sau un brandy.

Cand gatesti o friptura de pui sau de curcan, „ecuatia” se schimba. Cele mai potrivite vinuri sunt cele albe seci sau demiseci (Sauvingnon Blanc, Chardonnay sau Pinot Noir). Alaturi de rata sau gasca, va merge ca uns un vin rosu mediu-corpolent, precum Pinot Noir.

Daca nu vrei carne de pasare si nici cu porcul sau cu mielul nu te impaci prea bine, ai oricand optiunea de a gati o friptura de iepure, caz in care specialistii recomanda un vin rosu corpolent, „gros”, usor „uleios”, care se prelinge pe cerul gurii pentru a completa savoarea bunatatilor din farfurie.

Pentru a te asigura ca ai oricand la indemana licori fine si potrivite pentru orice ocazii, cumpara bautura online de pe cea mai buna platforma de profil, care ofera clientilor produse originale, multe dintre ele importate direct de la producatori sau distribuitori. La preturi de multe ori mai mici decat ale concurentei, Finestorero pune la dispozitia clientilor bauturi pentru toate gusturile, atent selectionate, fie ca vorbim despre cele „main stream”, fie ca vorbim despre licori rare si rafinate. Livrarea se face rapid, in cel mult doua zile lucratoare (in perioadele aglomerate e posibil sa dureze putin mai mult), si gratuit la comenzi mai mari de 199 de lei. 





Adauga un comentariu