Magazin

Cum curățăm și dezinfectăm corect frigiderul

Publicat: 28 sept. 2021

Dacă intri în bucătărie, îți amintești cu siguranță când ai curățat ultima dată blatul, chiuveta sau ustensilele de bucătărie. Dar îți dai seama când ai curățat ultima dată frigiderul ? Probabil ca nu. Și nu ești singurul. Frigiderul este unul dintre elementele care cad primle în uitare atunci când vine vorba de curățenia bucătăriei și, cu toate acestea, este unul dintre cele care conțin mai mulți germeni la interior.

40% dintre frigidere au un nivel ridicat de bacterii la interior

Cel puțin așa a fost certificat în 2010 de un studiu realizat de Global Hygiene Council, pentru care au fost examinate probe din gospodării din nouă țări diferite. În timpul anchetei, s-a descoperit că în 40% din case interiorul frigiderelor avea un nivel ridicat de bacterii și mucegai capabile să afecteze alimentele conservate la interior.

Proprietarii acelor frigidere au crezut cu siguranță că aparatele lor erau impecabile. S-ar putea să crezi același lucru, dar doar pentru că arată curat nu înseamnă că și este. „Alimentele conțin microorganisme pe care nu le vedem, acestea se acumulează și provoacă mirosuri, contaminează alte alimente și pot duce la toxiinfecție alimentară”, ne explică experții. Pentru a evita atingerea acestui punct, îți explicăm care sunt pașii de urmat pentru a curăța și dezinfecta corect frigiderul.

  1. Deconectează frigiderul

Primul pas pentru a face o curățenie corectă în frigider este deconectarea aparatului de la rețea. În acest fel, nu numai că vom economisi energie, dar vom putea lucra și mai confortabil fără ca bip-ul ușii să ne amintească că l-am lăsat deschis.

  1. Scoate mâncarea din frigider

Când frigiderul este oprit, pasul următor este golirea frigiderului de alimente. Ideal este să le păstrezi în pungi izoterme sau într-un loc răcoros, astfel încât să nu se deterioreze pe parcursul întregului proces. Înainte de a începe curățarea, trebuie să ne asigurăm că nu există straturi de gheață depuse pe pereții interiori ai frigiderului și congelatorului. Dacă există, este recomandabil să așteptăm să se dezghețe.

  1. Scoate piesele detașabile

Cofrajele de ouă, sertarele, tăvile și alte părți detașabile pot fi spălate afară, fie cu săpun, fie punându-le în mașina de spălat vase. Astfel le putem curăța mai bine și evităm să lăsăm urme de produse chimice în frigider.

  1. Curăță cu apă și săpun

În timp ce părțile detașabile se usucă, putem începe curățarea cu o cârpă umedă și săpun ușor la interior. „Cu toate acestea, acest lucru nu ucide bacteriile”, avertizează specialiștii. Acest prim pas servește doar pentru a îndepărta murdăria de la suprafață, cum ar fi petele sau incrustările.

  1. Dezinfectează cu oțet

Sunt necesare soluții chimice pentru dezinfectarea și uciderea microorganismelor. Oțetul este de obicei utilizat deoarece, datorită acidității sale, este un dezinfectant natural care nu lasă reziduuri sintetice. Dacă preferi, există și produse specifice pentru decontaminarea dispozitivului. Este foarte important să nu uiți să cureți și să dezinfectezi garniturile de cauciuc ale ușilor: aici se acumulează în general ciupercile.

  1. Lasă-l să se usuce

Odată curățat, vom lăsa ușa frigiderului deschisă pentru a lăsa umiditatea să treacă. Dacă dorim să grăbim procesul, putem să-l ștergem la interior, în părțile spălate și dezinfectate cu oțet, cu o hârtie uscată.

  1. Și ușa exterioară contează

Deși poate nu pare, exteriorul frigiderului este una dintre părțile pe care ar trebui să le curățăm mai frecvent. Mai ales mânerele de deschidere, unde se concentrează mai multă contaminare. Acest lucru se întâmplă, în mod normal, când gătim și manipulăm mâncarea, atunci când deschidem ușa frigiderului fără să ne spălăm mai întâi pe mâini. Produsele standard de curățare pot fi utilizate aici, atâta timp cât sunt materiale neoxidabile.

Deși este recomandat să facem o curățare amănunțită la fiecare trei sau patru luni, există și modalități de a preveni atât acumularea de microorganisme, cât și mirosul neplăcut pe care îl provoacă. Una dintre ele este la fel de simplă ca și curățarea urmelor scurgerii oricărui produs, fie că este vorba de o picătură de lapte sau puțin gem. O altă metodă este curățarea externă a recipientelor de sticlă sau a tupperelor înainte de a le pune în frigider.

Și pentru a elimina mirosurile neplăcute? Specialiștii descurajează puternic utilizarea odorizantelor chimice dacă dorim să împiedicăm alimentele să absoarbă mirosurile artificiale. Cel mai bine este să punem alimente foarte acide sau foarte neutre, cum ar fi o lămâie tăiată sau un vârf de bicarbonat de sodiu, la interior, pentru a absorbi mirosurile.

Cel mai bine, ne mai spun specialiștii, este să ne facem un obicei din a curăța temeinic frigiderul măcar o dată pe lună, chiar dacă nu de fiecare dată trebuie să eliminăm toate alimentele de la interior. O bună întreținere a interiorului aparatului frigorific înseamnă o mai bună sănătate pentru toți utilizatorii frigiderelor de diverse tipuri.

Comentarii
Adauga un comentariu