Prima pagină » Informații utile » Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Care este forma corectă a numeralului

Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Care este forma corectă a numeralului

17 iul. 2024, 10:48,
în Informații utile

Numeralele de identificare sunt de multe ori înțelese greșit. Cum se scrie corect: „ora doi” sau „ora două”?

Numărul de identificare ne creează deseori dificultăți. Situația este complicată și mai mult de faptul că, de-a lungul timpului, utilizarea sa în vorbirea curentă a suferit diverse modificări, care au fost în cele din urmă acceptate ca norme gramaticale.

Ora două sau ora doi – cum este corect?

Este important, mai întâi de toate, să menționăm că numeralul de identificare nu este adjectiv, prin urmare nu se va acorda vreodată după gen și număr cu substantivul pe care îl însoțește.

Numeralul de identificare are rolul de a individualiza substantivul. Astfel, corect este „ora doi” și „ora douăzeci și doi”. Se poate folosi și forma de feminin „ora două” și „ora douăzeci și două” (excepție conform DOOM-2), uzul fiind atât de frecvent încât a devenit o normă acceptată. Totuși, nu spunem „ora douăzeci și una”, nu-i așa?

Reluând, numeralul de identificare este folosit pentru identificarea obiectelor pe bază numerică, astfel: camera doi, etajul douăzeci și doi, nota doi etc.

O precizare importantă! Așa cum nu spunem camerele doi sau etajele douăzeci și doi, nu este corect să spunem nici orele douăzeci și doi.

DOOM-2 menționează încă două excepții în cazul numeralului de identificare. Numeralul cardinal 12 și cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: „ora douăsprezece”, „douăsprezece mii de lei”, „clasa a douăsprezecea”.

Se acceptă și formele de masculin în indicarea datei, pe lângă forma feminină (utilizată până acum): „doi aprilie”, „doisprezece octombrie”, „douăzeci și doi mai”.

Greșeli gramaticale des întâlnite

În limba română, greșelile gramaticale ce implică numeralele sunt frecvent întâlnite și pot cauza confuzii. Un exemplu comun este utilizarea incorectă a numeralului „un” și „una”. Corect este să spunem „un băiat” și „o fată”. De asemenea, numeralele compuse, precum „douăzeci și unu” sau „treizeci și una”, sunt deseori utilizate incorect. Corect este „douăzeci și unu de copii” și „treizeci și una de fete”, respectând genul substantivului pe care îl însoțesc.

Un alt set de greșeli frecvente apare la folosirea numeralelor în declinări. De exemplu, în loc să spunem „am cumpărat trei pâini”, unii spun „am cumpărat trei pâine”, ignorând forma corectă de plural.

La fel de problematice sunt și situațiile în care numeralele nu concordă în gen cu substantivul pe care îl determină. De exemplu, în loc de „doi copii”, unii spun „două copii”, ceea ce este incorect.

O altă eroare frecventă implică numeralul „sută” și formele sale. Corect este să spunem „două sute de lei”, dar greșit este „două sută de lei”. De asemenea, confuzii apar în folosirea numeralelor ordinale, cum ar fi „al doilea” versus „a doua”. Corect este „al doilea băiat” și „a doua fată”.

Prin urmare, este esențial să fim atenți la concordanța și declinarea numeralelor pentru a evita astfel de greșeli gramaticale.

Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Forma corectă este „ora două”, cu toate că aceasta nu era întotdeauna corectă.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Dana Budeanu, distrusă de durere. Confesiunea tulburătoare a vedetei: „Îmi este rușine să spun”
observatornews.ro
Subiectele la română, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a, profilul uman şi real
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ordonanța care dă peste cap viețile românilor. Se aplică pe 30 martie
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`