Magazin

Cum lupți împotriva asteniei de toamnă. 5 Soluții care te încarcă cu voie bună

Publicat: 25 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum lupți împotriva asteniei de toamnă. 5 Soluții care te încarcă cu voie bună

Dacă în ultima perioadă ai tot avut stări de somnolență, slăbiciune musculară, fluctuații de apetit alimentar și lipsă de motivație, este posibil să te confrunți cu astenia de toamnă. Această tulburare apare la instalarea anotimpului de tranziție și reprezintă modul de adaptare a organismului la noile modificări de temperatură și la intensitatea scăzută a luminii.

Citește în continuare care sunt cauzele și simptomele asteniei de toamnă, dar și la ce soluții pot să apelezi pentru a te încărca cu voie bună.

Astenia de toamnă – care sunt cauzele?

Fluctuația de hormoni este principalul factor declanșator al asteniei de toamnă. Faptul că se întunecă mai repede după-amiază duce la creşterea producţiei de melatonină, un hormon care susține ritmul circadian al corpului. În acelaşi timp, scade producţia de serotonină, substanță cunoscută sub denumirea de „hormonul fericirii”. În general, persoanele care se expun mai puțin la soare au un nivel al serotoninei mai scăzut.

La aceste modificări hormonale se adaugă și alte cauze precum scăderea temperaturii, slăbirea sistemului imunitar și reluarea ritmului intens de la școală ori muncă. Oamenii petrec mai puțin timp în aer liber și socializează mai puțin cu prietenii lor, astfel că pot apărea stări de depresie.

Simptomele asteniei de toamnă

Simptomele comune ale asteniei de toamnă sunt:

  • tristețe;
  • stare de anxietate;
  • schimbări bruște de dispoziție;
  • insomnie sau stare de somnolență;
  • stări de oboseală;
  • dureri de cap;
  • diminuarea capacității de concentrare;
  • scăderea motivației (chiar și pentru activitățile care erau plăcute înainte);
  • iritabilitate;
  • lipsa poftei de mâncare sau apetit mai mare decât în mod normal.

Soluții simple pentru combaterea asteniei de toamnă

Chiar dacă astenia de toamnă este temporară, totuși simptomele pot fi neplăcute. Pentru a trece mai ușor peste ele, aplică următoarele soluții simple.

  1. Odihnește-te corespunzător

Somnul ajută corpul să se refacă mai repede, așa că ar trebui să respecți cele 8 ore de somn pe noapte recomandate de specialiști. De asemenea, dacă timpul îți permite, ia o mică pauză și pe timp de zi, după-amiaza de preferat. Dacă ai probleme cu insomnia, renunță la telefon, TV ori laptop înainte de culcare fiindcă nu sunt deloc aliații tăi în acest caz. Apelează la ceaiuri din plante precum tei, valeriană, hamei ori passiflora care te ajută să te relaxezi și contribuie la obținerea unui somn odihnitor.

  1. Fă sport regulat

Încearcă să faci mișcare fizică cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi. Sportul ajută la eliberarea de endorfine, hormonii care te fac să poți combați astenia de toamnă.

  1. Ia suplimente cu vitamina D

În sezonul rece vei petrece mai puțin timp la soare, astfel că nivelul de vitamina D va scădea din corp. Carența de vitamina D poate duce la lipsă de energie, slăbiciune musculară și stări de anxietate. Suplimentele alimentare cu vitamina D sunt aliați de nădejde în sezonul rece, având în vedere că alimentația modernă nu poate acoperi doza necesară zilnic.

  1. Adoptă o alimentație echilibrată

Astenia de toamnă poate fi învinsă mai ușor dacă ai o alimentație variată.  Optează pentru alimente precum banane, brânză, lapte, ananas, nuci, cereale, ouă, pui, curcan, semințe de dovleac, pește, miere, ghimbir și tofu.

Substanțe nutritive precum vitamina B, vitamina C, fier, magneziu, zinc și coenzima Q10 îți întăresc organismul. Acestea energizează organismul, scad tensiunea arterială și glicemia, stimulează memoria, întăresc sistemul imunitar, luptând împotriva stresului și a stărilor de tristețe. Descoperă o gamă completă de vitamine și minerale pe remediumfarm.ro.

  1. Nu renunța la activitățile favorite

Chiar dacă lipsa de motivație scade simțitor în această perioadă, totuși nu renunța la activitățile favorite. Gândește pozitiv și pune accent pe activitățile care îți fac plăcere: citește, gătește, ieși la film cu cei dragi, plimbă-te cu bicicleta ori mergi în călătorii.

Astenia de toamnă nu este un stil de viață, așa că o poți învinge mai ușor decât te aștepți.  Fă mișcare regulat, adoptă o alimentație echilibrată și pune pe primul loc activitățile care îți fac plăcere.

Foto: unsplash.com

https://unsplash.com/photos/uuBBew6g2jM

Adauga un comentariu