Boli si tratamente

Cum pot afla dacă am Covid-19 sau gripă (sau ambele)? Infectarea dubla COVID-19 – gripa, o catastrofa pentru sistemul imunitar

Publicat: 12 sept. 2020
femeie racita
Infectarea dubla COVID-19 - gripa, o catastrofa pentru sistemul imunitar

Medicii își fac griji ca in curand vor trebui să lupte cu o altă provocare: combaterea ambelor virusuri în același timp: coronavirusul si virusul gripal. Infectarea dubla COVID-19 – gripa este o catastrofa pentru sistemul imunitar, avertizeaza medicii americani, care se pregatesc pentru cel mai rau scenariu intrucat infectarea cu unul din acesti virusi poate face pacientul mai vulnerabil la îmbolnăvirea cu celălalt, slabindu-i organismul, iar potențialul pneumoniei ar fi mai mare dacă organismul este infectat atât cu gripă, cât și cu coronavirus. Cum pot afla dacă am Covid-19 sau gripă (sau ambele)? Aflati raspunsurile in randurile care urmeaza!

Infectarea dubla COVID-19 – gripa este o catastrofa pentru sistemul imunitar

„Cu siguranță puteți lua atât gripa, cât și Covid-19 în același timp, ceea ce ar putea fi catastrofal pentru sistemul imunitar”, a spus dr. Adrian Burrowes, medic de familie din Florida.

De fapt, infectarea cu unul vă poate face mai vulnerabil la îmbolnăvirea cu celălalt, a spus epidemiologul dr. Seema Yasmin.

„Odată ce te infectezi cu gripa și cu alți viruși respiratori, acesta îți slăbește corpul. Apărările tale scad și te fac vulnerabil la o a doua infecție”, a spus Yasmin, directorul Stanford Health Communication Initiative.

Individual, atât Covid-19, cât și gripa pot ataca plămânii, provocând pneumonie, lichid în plămâni sau insuficiență respiratorie. Fiecare boală poate provoca, de asemenea, sepsis, leziuni cardiace și inflamații ale inimii, creierului sau țesuturilor musculare.

„Având ambele boli simultan crește riscul efectelor pe termen lung ale oricăruia dintre aceste sisteme de organe”, a spus dr. Michael Matthay, profesor de medicină și specialist în îngrijiri critice la Universitatea din California, San Francisco, potrivit CNN.

Dar este prea devreme pentru a ști exact cât de rău ar putea fi acea dublă nenorocire, în comparație cu a avea fiecare virus pe cont propriu. Dar este important sa aflam dacă avem Covid-19 sau gripă (sau ambele)!

Matthay suspectează că potențialul pneumoniei ar fi mai mare dacă organismul este infectat atât cu gripă, cât și cu coronavirus.

„Cei doi (viruși) împreună ar putea cu siguranță să fie mai dăunători plămânilor și să provoace mai multe insuficiențe respiratorii”, a spus el.

Insuficiența respiratorie nu înseamnă neapărat că plămânii încetează să mai funcționeze. Înseamnă că plămânii nu pot introduce suficient oxigen în sânge. Insuficiența respiratorie acută poate fi o situație de urgență care pune viața în pericol. Insuficiența respiratorie poate provoca leziuni la plămâni și la alte organe, deci este important să vă tratați rapid.

Cum pot afla dacă am Covid-19 sau gripă (sau ambele)?

Dr. Leonard Mermel, director medical pentru Departamentul de Epidemiologie și Control al Infecțiilor de la Spitalul Rhode Island, sustine ca este dificil sa distingen clar intre cele doua:

„Simptomele gripei și ale Covid-19 sunt destul de asemănătoare, deci este dificil să le deosebim pe cele două”.

Atât gripa, cât și Covid-19 pot da febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri în gât, dureri ale corpului și nas înfundat. Unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți. Dar, spre deosebire de gripă, Covid-19 poate provoca pierderea gustului sau a mirosului.

Și aproximativ jumătate din transmisiile de coronavirus se întâmplă între oameni care nu prezintă niciun simptom. Mulți dintre acești oameni sunt pre-simptomatici și sunt mai contagioși înainte de a începe să prezinte simptome. Deci, cel mai bun mod de a ști dacă aveți noul coronavirus sau gripa (sau ambele) este să vă testați.

Cum pot evita infectarea dubla COVID-19 – gripa?

Purtați o mască și păstrați distanța fizică. Odată cu sezonul iminent al gripei, astfel de măsuri de precauție ne pot proteja dublu de ambii viruși.

În emisfera sudică, care tocmai își încheie lunile de iarnă și sezonul gripal, mai multe țări au raportat un număr uimitor de scăzut de cazuri de gripă, deoarece oamenii poartă măști și distanța socială, potrivit CNN.

Din moment ce niciun vaccin Covid-19 nu este disponibil încă, vaccinul antigripal este singurul mod în care vă puteți ajuta corpul să nu se infecteze împotriva ambelor virusuri în același timp.





Adauga un comentariu