Stiri si curiozitati

Cum pot să dorm 8 ore în 4 ore și să mă odihnesc? Sfaturi utile pentru un somn odihnitor

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cum pot să dorm 8 ore în 4 ore și să mă odihnesc Sfaturi utile pentru un somn odihnitor
Cu toții am vrea să dormim puțin, dar să ne trezim odihniți și plini de energie

Cu toții am vrea să dormim puțin, dar să ne trezim odihniți și plini de energie! Pare imposibil să dormi 8 ore în 4 ore și să te odihnești profund. Cu toate acestea, există tehnici de reducere a timpului de somn pe care le poți aplica pentru perioade scurte de timp.

Cum să dorm 8 ore în 4 ore

Persoanele adulte au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Pare incredibil să dormi 8 ore în 4 ore, să câștigi mai mult timp pentru activitățile tale preferate și să te simți plin de energie și viață. Dar când ai nevoie de mai mult timp pentru tine, poți încerca tehnicile imediate de comprimare a somnului care te pot ajuta să te odihnești profund în numai 6 ore sau chiar 4 ore.

Nimeni nu reușește să doarmă profund toată noaptea sau cele 7 sau 9 ore de somn de care are nevoie. Cu toții ne mai trezim pe timpul nopții, ne uităm la ceas, deschidem geamul pentru aer proaspăt, bem apă sau mergem la toaletă.

Nevoia de a ne trezi vine de obicei după o etapă profundă de somn, în care organismul și-a refăcut o parte din energia de care avea nevoie. Iată și care sunt etapele de somn din timpul nopții și cât timp durează fiecare.

Mari artiști ai lumii, inventatori și oameni de știință dormeau foarte puține ore pe noapte perioade lungi de timp. Leonardo da Vinci sau Nicola Tesla sunt recunoscuți pentru activitatea lor febrilă și pentru un mod de viață alert, în care orele de somn se adunau cu greu. În mod normal, fiecare dintre noi are ritmul lui de activitate și de odihnă. Unii au nevoie de 6 sau 7 ore de somn profund și sunt activi toată ziua. Alții au nevoie de 8 sau chiar 9 ore de somn pe zi. Un somn odihnitor nu ține neapărat de numărul de ore dormite, ci de modul în care reușești să te odihnești profund, să alungi gândurile obsedante și obositoare și să te scufunzi într-un somn profund. Când ai nevoie să dormi mai puțin, dar să fii la fel de energică și productivă poți încerca una dintre tehnicile recomandate de psihologi, dar numai pe termen scurt.

Metoda Churchill: 5 ore de somn noaptea + 1 ora de somn după amiaza

Se spune că premierul Marii Britanii, Winston Churchill, folosea această tehnică. Dormea doar 5 ore pe noapte, de obicei între 3 și 8 dimineața și apoi încă o oră după amiaza. Tehnica aceasta poate fi utilă pentru o perioadă de câteva zile, dar trebuie să recuperezi ulterior odihna pierdută.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Este indicat să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și răcoros. Folosește draperii opace și elimină zgomotele deranjante. Lumina albastră emisă de telefoane, tablete și computere poate afecta calitatea somnului. Încearcă să eviți utilizarea acestor dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Evită mesele copioase, cafeina și alcoolul înainte de culcare. În schimb, poți opta pentru gustări ușoare, cum ar fi un iaurt sau un fruct. Activitatea fizică regulată te poate ajuta să adormi mai rapid și să ai un somn mai profund. Totuși, evită exercițiile intense cu puțin timp înainte de culcare.

Comentarii
Adauga un comentariu