Sosul de roșii pentru chiftele nu este doar un simplu adaos, ci inima preparatului. Fie că e gătit lent, cu ceapă călită și mirodenii, fie că e rapid și simplu pentru zile aglomerate, acest sos aduce acel plus de savoare care face diferența dintre un preparat simplu și unul complex.
Fiecare rețetă bună de chiftele are un aliat de nădejde și anume un sos care le pune în valoare, le face mai fragede și le transformă într-un preparat complet. Iar când vorbim despre gust autentic și echilibru perfect între dulce și acrișor, nimic nu întrece un sos de roșii bine făcut.
Cum poți prepara un sos de roșii pentru chiftele
Chifteluțe marinate cu cel mai bun sos de roșii. Este una dintre cele mai gustoase mâncăruri și este foarte ușor de preparat. Există mai multe rețete, atât pentru compoziția chiftelelor, cât și pentru sos, dar aceasta este printre cele mai bune.
Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când prepari sosul este să ai grijă să obții un gust echilibrat de acrișor-dulce-sărat-picant. Acesta se realizează cu ajutorul condimentelor și a unei cantități mici de zahăr. Unele gospodine aleg să folosească făină, însă nu este neapărat obligatoriu. Există rețete bune care nu includ acest ingredient.
Ingredientele folosite la sos pentru 4-6 porții sunt: 2 cepe medii, 2 ardei capia, 1 morcov , 4 căței usturoi, 3 roșii, 1 ardei iute sau 1 linguriță fulgi chilli, sare, piper după gust, un vârf de linguriță chimen măcinat, pătrunjel verde, 50 ml ulei de măsline.
Chiar dacă nu are făină, acest sos de roșii este consistent și foarte gustos. Pentru început se călește ceapa, așa puțin „al dente”, se adaugă câțiva câței de usturoi zdrobiți cu lama cuțitului, morcovul ras, ardeiul capia tăiat tip tăieței mai groși.
Când toate acestea sau călit un pic se adaugă roșiile tăiate cuburi și puțin chimen praf. Se adaugă apoi ardeiul iute tăiat rondele sau fulgi de chilii, sare și piper. Când s-a format sosul se oprește focul și se adaugă pătrunjel verde proaspăt. Acest sos delicios se poate folosi şi la piure.
Cum să faci cele mai bune chiftele
Chiftele pufoase din carne tocată cu usturoi sunt o rețeta tradițională perfectă. Acest preparat se poate mânca și rece, a doua zi. Chiftelele sunt ușor de realizat și pe placul tuturor, însă fiecare gospodină trebuie să fii atentă la câteva trucuri pentru ca acestea să iasă cât mai pufoase. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg de carne tocată; 150 gr de pâine albă; 2 cepe; 2 ouă; 2 căței de usturoi; sare; piper negru; ulei; apă.
Alege carnea și ține minte că cele mai bune chiftele se fac din carne de porc mai grasă. Următorul ingredient important pe care îl vei adăuga în carne este ceapa pe care trebuie să o dai prin răzătoare mică sau prin mașina de tocat. Apoi adaugă pâinea albă care să fi fost înmuiată în apa fiartă rece.
Pune carnea într-un castron, adaugă ceapa și usturoiul, ouăle, pâinea și nu uita să pui sare, piper după gust. Amestecă totul foarte bine și fomrează chiftele nu foarte mici. Le poți trece prin pesmet sau prin albuș de ou, astfel își vor păstra toate sucurile din interior și vor fi aspectuoase la exterior.
Prăjește-le în ulei încins până se vor rumeni pe toate părțile și acoperă-le cu un capac pentru a le înăbuși la foc mic. Scoate chiftele într-o oală și pune puțină apă. Dupa care pune-le la foc 1-2 minute cu capacul pus. Sosul de roșii pentru va fi perfect pentru aceste chiftele.