O reteta din batrani adusa in paharele contemporanilor si disecata in esenta ei de catre expertul gastronom Gina Bradea: „Drumul corect catre perfectiunea unui preparat este, de multe ori, simplitatea”.
Cu decenii in urma era considerat o adevarata delicatesa si se facea in majoritatea gospodariilor. Vorbim aici despre deliciosul, aromatul si toropitorul lichior de gutui, o bautura dupa o reteta veche, pe care specialistul gastronom Gina Bradea (realizatoarea portalului pofta-buna.com) a invatat-o de la bunica ei, dintr-n sat din partea de sud a Moldovei.
Dupa cum veti putea constata numaidecat, in aceasta reteta straveche totul este frust, fara smecherii moderniste , care este exceptionala tocmai prin simplitatea ei dezarmanta. Exista o singura diferenta fata de varianta de acum doua secole a retetei: zaharul a inlocuit mierea indoita cu apa pe care o foloseau stramosii nostri pentru a indulci minunata licoare. „Pe cat pare (si este) de simplu, pe atat de mult va va surprinde lichiorul, cand va fi gata, cu eleganta gustului, cu aroma de miere, de soare tomnatic si de bruma matinala”, spune Gina Bradea.
Lichiorul din flori de soc, o bautura aromata si parfumata
Ingrediente
Un kilogram de gutui coapte
Un kilogram de zahar
Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
tuica de casa (dupa gust)
Mofturi pentru mofturosi, respectiv anason, scortisoara sau vanilie.
Evident, ingredientele se pot multiplica cu 2,5, 10 si asa mai departe, in functie de cati litri de lichior vreti sa faceti. Noi v-am oferit ingredientele la modul unitate de masura pentru a va fi mai simplu sa intelegeti totul. Cum se prepara Cum spuneam, totul se desfasoara simplu, aproape ritualic, caci in unele privinte reteta seamana la preparare cu afinatele, visinatele, ciresatele sau caisatele de altadata. „Nu cu alea de acuma, din comert, care n-au vazut fructe nici macar la televizor, daramite in compozitie”, glumeste cu tinta Gina.
Reteta lichiorului medicinal de nuci verzi
Gutuile se spala, se curata de cotor si de seminte, se taie felii, se pun intr-o damigeana (sau un borcan). Se pot folosi cu succes si bidoane de 5 litri, din acelea care se gasesc in comert cu apa plata. Se adauga zaharul si se amesteca bine.
Se duce recipientul in camara sau beci, la intuneric si lasa acolo 2-3 zile. Se agita de cateva ori pe zi, pana cand zaharul se topeste complet si se aduna la fund un sirop gros, extrem de dulce. Se adauga alcoolul dublu rafinat si se mai lasa la macerat minim 10 zile. Se mai pot adauga, dupa dorinta: anason, scortisoara sau vanilie, insa „mentorul” nostru in ale preparatului nu le recomanda in mod special.
Rezulta un lichior foarte dulce si destul de tare, care trebuie sa fie diluat pentru a putea fi consumat (asta daca nu cumva va plac tariile cu foarte multe grade). in acest scop se poate folosi tuica de casa sau o vodca de calitate. „Nu puneti rachiu prost, pentru ca daca prost pui, prost bei”, ne mai spune Gina Bradea. Noroc si pofta buna!
sursa: adevarul