Cum prevenim al doilea val de Covid-19? Cercetatorii ISGlobal arata ca, in acest context inca actual al epidemiei COVID-19, relaxarea trebuie sa fie foarte progresiva si ca comportamentul individual este un factor cheie in limitarea transmiterii virusului si, prin urmare, aparitiei unui al doilea val. Oamenii de stiinta cred ca masurile introduse in timpul izolarii, cum ar fi distantarea sociala si purtarea unei masti, ar trebui sa continue.
Cercetarile au stabilit ca comportamentul individual are un efect semnificativ asupra prevenirii raspandirii epidemiei de COVID-19.
Un studiu realizat de cercetatori de la Institutul de Sanatate Mondiala din Barcelona (ISGlobal) arata ca mentinerea acestor masuri implementate in timpul izolarii poate contribui la prevenirea unui al doilea val de infectii. Intr-adevar, mai multe tari care au impus initial o izolare stricta pentru a limita raspandirea SARS-CoV-2 sunt in proces de ridicare a masurilor. Dar se pune intrebarea: cum si cand sa se elimine aceste restrictii fara riscuri? O decizie dificila, avand in vedere echilibrul delicat dintre necesitatea reinvierii economiei si riscul unui al doilea val de infectii care ar coplesi sistemele de sanatate.
Cum prevenim al doilea val de Covid-19? Masuri stricte atat timp cat intrebarile persista
„Problema este ca evaluarea acestui risc este dificila, avand in vedere lipsa informatiilor fiabile cu privire la numarul real de persoane infectate sau la gradul de imunitate dezvoltat in populatie”, explica Xavier Rodó care a participat la studiu. Acesta din urma a constat in realizarea unor proiectii despre cum poate fi evitat un al doilea val pe baza unui model care imparte populatia in sapte grupuri: sensibil, carantinati, expusi, infectios care nu este detectat, infectios si izolar, vindecat sau decedat. Cercetatorii si-au aplicat modelul in tarile afectate diferit de coronavirus, inclusiv Spania, Noua Zeelanda, Japonia, Statele Unite si Argentina.
Rezultatele, publicate in Nature Human Behavior, arata ca in tarile care nu au atins inca apogeul cazurilor, inchiderea unitatilor publice trebuie sa ramana asa timp de cel putin 60 de zile si ca relaxarea trebuie sa fie foarte treptata pentru a reduce riscul celui de-al doilea val.
Reduceti viteza de transmisie cu 30% pentru a evita un al doilea val
Studiul subliniaza, de asemenea, ca ridicarea treptata a masurilor de izolare va conduce, de asemenea, la reducerea numarului de infectii si decese, mai degraba decat la „eliberarea” brusca a unei mari parti a populatiei. De exemplu, nu toti lucratorii ar trebui sa se intoarca la munca in acelasi timp, iar cei care sunt cei mai vulnerabili la virus ar trebui sa continue sa lucreze de acasa. Mai presus de toate, cercetatorii subliniaza ca comportamentul individual este inca esential pentru a reduce sau a preveni un al doilea val. De fapt, metode precum distantarea sociala, igiena mainilor si purtarea mastii ar putea elimina nevoia de izolare.
Astfel, rezultatele arata ca, chiar si in tarile care nu au resurse pentru a testa si urmari toate „cazurile de contact”, respectarea tuturor acestor instructiuni pe care cercetatorii le numesc „imputernicire sociala” ar fi cheia pentru oprirea transmiterii virale.