Pietrele pe amigdale poarta numele de amigdaliti si apar in special la persoanele care au suferit frecvent de amigdalita. Uite cum le poti preveni!
Migdalele sunt strabatute de crapaturi in care, de-a lungul timpului, pot sa se acumuleze bacterii si mucozitati. Acestea se pot transforma in formatiuni concentrate care se calcifiaza. Acest proces apare in majoritatea cazurilor, la persoanele care au suferit de-a lungul vietii de amigdalita in mod frecvent, deoarece inflamatiile repetate genereaza tesut fibros in exces. Daca pietrele formate sunt de dimensiuni mici, ele nu prezinta simptome sesizabile, insa in cazuri mai grave pot aparea dureri mari de gat, depozite albicioase, respiratie urat mirositoare, sau dureri la nivelul urechilor.
Aceasta afectiune poate fi diagnosticata doar de medicul specialist, care poate, in unele cazuri, sa indeparteze pietrele manual. In cazurile mai complicate pot fi necesare radiografii si interventii chirurgicale. In functie de marimea acestor formatiuni pacientul poate necesita un tratament mai mult sau mai putin dur.
Alimente interzise si permise in caz de amigdalita
Pietrele pe amigdale nu sunt foarte periculoase si atat timp cat nu prezinta niciun simptom, pacientul poate trai cu ele fara sa aiba nevoie de tratament. Totusi, prevenirea aparitiei acestora este extrem de importanta. Este esential sa iti speli mainile foarte bine in mod frecvent, sa te feresti de amigdalita si sa nu faci schimb de tacamuri sau produse personale cu cei care sufera de aceasta problema si sa mergi la medic daca amigdalele tale se inflameaza in mod frecvent.
Gargara cu apa sarata si calduta este foarte eficienta atunci cand simti ca ai un disconfort in zona amigdalelor. De asemenea, consumul de vitamina C si ceai de macese te poate ajuta sa ai un sistem imunitar mai puternic, care sa te protejeze de aparitia amigdalitei sau a altor inflamatii in zona gatului.