Fie ca ai pus ochii pe un post mai bun in compania pentru care lucrezi deja sau ca te afli in cautarea unui nou loc de munca, trebuie sa te pregatesti din timp pentru incercarile la care poti fi supus de recrutori in timpul interviului de angajare.
In ultima perioada, intrebarile dificile sau cele „capcana„, atipice, pentru care nu exista un raspuns concret, au inceput sa fie din ce in ce mai folosite de catre angajatori si le dau mari batai de cap candidatilor.
Motivul pentru care acestea sunt ascunse printre intrebarile clasice de la interviul de angajare este acela ca prin intermediul lor se pot testa cu usurinta timpii de reactie ai persoanelor care aplica pentru diferite locuri de munca. Ele sunt folosite, de asemenea, pentru a pune la incercare creativitatea candidatilor.
„Chiar daca CV-ul tau reliefeaza cele mai bune skills-uri, angajatorii pot testa prin aceste intrebari capacitatea ta de lucru sub presiune si de rezolvare a problemelor”, au declarat pentru gandul.info reprezentantii firmei de recrutare si consultanta in resurse umane Consulteam. „Fiti proactivi si creativi”, ii sfatuiesc ei pe romanii care vor sa participe in urmatoarea perioada la un interviu de angajare.
gandul.info a discutat cu specialistii in resurse umane pentru a afla care sunt intrebarile care le dau batai de cap candidatilor si ce modalitati de raspuns au ei pentru a fi pe placul recrutorilor.
Top 3 intrebari dificile de la interviul de angajare
1. Ce aduci nou in companie?
Aceasta este considerata una dintre cele mai dificile intrebari cu care se poate confrunta un candidat in timpul interviului de angajare pentru ca nu exista un raspuns universal valabil care sa multumeasca orice recrutor.
Sinceritatea este indicata in acest caz, spun specialistii in resurse umane. Important este sa stii sa iti „vinzi” punctele forte si sa iti exprimi motivatia de a lucra pentru compania la care dai interviul de angajare.
2. Care este planul tau pentru urmatorii cinci ani?
Intrebarea de mai sus este una dintre cele mai detestate in randul candidatilor. Raspunsul la aceasta este insa important pentru orice angajator pentru ca astfel poate afla care sunt principalele obiective ale candidatilor pe termen mediu si lung.
Este importat in acest caz sa te axezi atunci cand raspunzi la intrebare pe directia principala pe care iti doresti sa te indrepti in cariera.
„Incearca sa gandesti realist si sa oferi un raspuns ce te caracterizeaza. In loc sa afirmi ca peste cinci ani te vezi IT manager, proprietar al unei afaceri sau pe o plaja exotica, poti spune ca te astepti sa evoluezi de la stadiul de jr programmer la stadiul de sr programmer, prin acumularea anilor de experienta, implicarea in proiecte diverse si dobandirea de certificari in domeniu”, ii sfatuiesc specialistii Consulteam pe romanii aflati in cautarea unui loc de munca.
3. Cate mingi de golf incap intr-un autobuz scolar?
Secretul acestei intrebari atipice de care te poti lovi in timpul interviului de angajare este acela ca nu exista un raspuns corect la ea, dar nici unul gresit.
Nu trebuie sa te blochezi. Continua sa discuti cu recrutorul pentru ca in acest fel acesta sa isi poata face o imagine pozitiva asupra modului in care analizezi informatiile.
„Retine faptul ca recrutorul vrea sa determine reactia ta cand intampini o problema dificila si vrea sa vada daca ai o atitudine pozitiva si proactiva”, explica specialistii in resurse umane.
Intrebarea capcana primita de seful Google Romania la interviul de angajare
Chiar si Dan Bulucea, country manager Google Romania, a avut parte in cadrul interviului de angajare dat in 2010 de o intrebare capcana, ascunsa printre cele obisnuite.
„Cate avioane zboara la un moment dat?”, l-au intrebat recrutorii pe actualul sef al Google Romania.
„Am avut un timp de gandire, cei de acolo nu m-au grabit. Am estimat numarul aeroporturilor din lume si numarul de avioane de pe fiecare aeroport. Nu mai stiu exact cat a fost rezultatul, dar a contat ideea”, a explicat Bulucea modul in care a actionat atunci cand a fost pus in fata acestei incercari, precizand ca, din moment ce a obtinut functia din fruntea Google Romania, raspunsul sau a fost cel mai probabil unul bun.