Diete si regimuri

Cum să alegi pastele potrivite

Publicat: 21 mart. 2020

Cum să alegi pastele potrivite? Spaghete, cochilii, tagliatelle… indispensabile în gătitul nostru zilnic, pastele nu sunt similare, inclusiv din punct de vedere nutrițional. Organice, colorate, cu leguminoase sau fără gluten? Cum să recunoști calitatea? Cât să mănânci? Face un bilanț.

Cum să recunoști pastele de calitate?

Dacă pe pachet este scris că acestea au fost modelate într-o matriță de bronz (trafilatura al bronzo), mai puțin netedă, în general este o garanție a calității. Aproape toate mărcile folosesc grâu dur premium, dar în cadrul acestei categorii, pastele galbene ca de chihlimbar sunt adesea un semn de o calitate mai bună.

Paste uscate sau proaspete?

Pasta proaspătă are o textură mai moale și se gătește mai repede, în 2 până la 3 minute. Deoarece nu au fost extrudate (sau comprimate), au un indice glicemic mai mare și se păstrează pentru o perioadă mai scurtă de timp. Cele cu „ouă” oferă uneori un pic mai multe proteine, dar mai ales dau o culoare galbenă mai marcată și un gust diferit.

Cum să alegi pastele potrivite? Albe, integrale sau semi-integrale?

În pastele integrale sau semi-integrale, s-a păstrat toată sau o parte din coaja de grâu. Prin urmare, sunt mai bogate în vitamine și minerale, și în special în fibre decât pastele albe. Drept urmare, carbohidrații sunt asimilați mai lent și asigură o sațietate și energie mai durabile. Semi-albele au un timp de gătit și o textură mai aproape de pastele albe și sunt mai greu digerabile pentru intestinele fragile.

Paste „de gătit rapid”, practice, dar mai puțin dietetice?

Pastele uscate care afișează „3 minute” de timp de gătit se fac cu aceeași rețetă, dar aluatul lor este mai fin.

Ce sunt pastele vegetale colorate?

Pasta roșie (roșie, sfeclă) sau verde (busuioc sau spanac) adaugă varietate în farfurie. Dar nu schimbă mult gustul și nu face nicio diferență în ceea ce privește alimentația.

Cum să alegi pastele potrivite? Pastele ecologice, merită?

Da, în special pentru cele integrale sau semi-integrale (coaja de grâu este foarte expusă pesticidelor și altor substanțe chimice) și pentru cele cu ouă, pentru a garanta condiții mai bune de crestere pentru găini.

Ce sunt pastele cu leguminoase?

Unele sunt preparate cu un amestec de grâu și linte sau năut, sau chiar 100% din leguminoase. Acestea furnizează în medie între 6 și 10 g de fibre. Aportul de proteine ​​este, de asemenea, mai bun și poate ajunge până la 25 g la 100 g.

Paste fără gluten, le alegem?

Dacă sunteți intoleranți la gluten, ar trebui să optați pentru paste 100% pe bază de leguminoase sau făină de orez, porumb, quinoa, hrișcă în loc de grâu. Cele pe bază de cereale au o textură și un gust mai aproape de pastele convenționale, dar conțin mai puține proteine ​​decât pastele cu leguminoase.

Cum să alegi pastele potrivite? Câte grame de paste de persoană?

O farfurie mare de paste are o încărcătură glicemică ridicată și poate promova creșterea în greutate. O porție rezonabilă seamănă mai mult cu 50 până la 70 g de paste fainoase, chiar dacă depinde de nivelul nostru de activitate fizică.loading...

Adauga un comentariu