Cum să dezinfectați masca de pânză? Internetul este plin in aceasta perioada de tutoriale despre realizarea măștilor din material textil. Dar cum să intreținem aceste măști pentru a-și păstra eficacitatea și pentru a limita riscurile de contaminare cu noul coronavirus?
Purtarea măștii este de preferat în multe circumstanțe și obligatorie în altele. Începând cu 15 mai 2020, data prevăzută pentru ridicarea progresivă a restrictiilor, purtarea unei măști va fi obligatorie în transportul public, în taxiuri sau spatii publice inchise.
La începutul epidemiei, mastile chirurgicale erau imposibil de gasit in farmacii. Față de lipsa acestora, populatia a gasit solutii. Mai puțin eficiente, acestea împiedică totuși imprastierea picaturilor infecțioase și au avantajul de a fi refolosibile, cu condiția să fie bine întreținute.
Cum să folosiți corect o mască de țesătură
Pentru a fi eficienta, o mască trebuie să acopere complet gura, bărbia și nasul. Nu trebuie să fie purtata mai mult de trei/patru ore, intrucat va deveni prea umeda și ineficienta. Aceasta trebuie să fie bine fixata și să fie manipulata cât mai puțin posibil. Prin urmare, trebuie să evităm să o atingem cu orice preț, cu riscul de a o contamina sau de a pune picaturi infecțioase pe mâinile noastre, care vor contamina alte suprafețe. Deci nu se pune problema să o așezi în jurul gâtului pentru a fuma, a vorbi la telefon sau a va scarpina nasul.
Asigurați-vă că vă spălați mâinile cu săpun sau cu o soluție hidroalcoholică (frecarea timp de 30 de secunde) înainte și după purtare. Manevrați numai elasticele laterale și nu atingeți partea din față a măștii atunci când o purtați sau o îndepărtați. Dacă masca este deteriorată, aruncați-o.
Cum să dezinfectați masca de pânză? Spălarea la 60°C după fiecare utilizare
Se recomandă spălarea la masina de spalat la 60°C timp de cel puțin 30 de minute. Introduceți masca în tambur, ideal, fără alte haine. După terminarea programului, nu uitați să curățați filtrele mașinii și să vă spălați din nou pe mâini. Dacă nu vă puteți spăla măștile folosite imediat, puneți-le într-un recipient etanș, care va trebui apoi dezinfectat.
Din motive economice și ecologice, nu este necesară spălarea imediată a mastii. Păstrați măștile într-o cutie inchisa etanș sau într-o pungă de plastic resigilabilă pentru a aduna mai multe.
Îți poți dezinfecta masca de pânză în cuptor sau în cuptorul cu microunde?
Conform unor studii, este posibil să vă încălziți masca în cuptor la 70°C timp de 30 de minute. Dar această practică poate fi periculoasă și poate provoca accidente domestice: unele măști au elemente metalice (în special la nas). Pentru a limita riscurile, ar trebui să fie atârnata pe un suport, departe de pereții cuptorului. O operație imposibil de efectuat cu un cuptor tradițional.
La fel, utilizarea unui cuptor cu microunde este o idee proastă: piesele metalice din unele măști s-ar putea topi și deteriora masca. În plus, niciun studiu publicat nu a demonstrat încă eficacitatea microundelor.
Cum să dezinfectați masca de pânză? Îți poți fierbe masca de pânză?
Fierberea măștii nu va fi suficientă pentru eradicarea virusului. În plus, poate deteriora țesuturile, asa ca alegeri spălarea la mașina la 60°C timp de cel puțin 30 de minute, potrivit revistei Sante.
Îți poți dezinfecta masca de pânză cu alcool sau înălbitor?
Răspunsul este nu. Dezinfectarea măștii cu alcool sau înălbitor va deteriora fibrele țesăturii și va degrada capacitățile sale de filtrare. Nu mai vorbim că vaporii de înălbitor, chiar și după mai multe clătiri, persistă și pot irita pielea, dar și tractul respirator.
Puteți utiliza un fier de călcat?
Raspunsul este „Da”. Cu toate acestea, aveți grijă să nu deteriorați masca, în special partile elastice care s-ar putea topi. Oricum, această operațiune nu este un substitut pentru spălarea la masina, care este necesară după fiecare utilizare.
Îți poți pune masca în congelator pentru a ucide virusul?
Nu este indicat să vă puneți măștile, sau chiar hainele, în congelator. Virusurile au rezistat sute de mii de ani când au fost înghețate. Deci, nu!