Prima pagină » Culinar » Cum să faci acasă cel mai bun cozonac Dubai? Desertul cu care îți vei încânta familia de Crăciun. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi!

Cum să faci acasă cel mai bun cozonac Dubai? Desertul cu care îți vei încânta familia de Crăciun. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi!

25 nov. 2025, 13:35,
Ioana IRIMIEA în Culinar

Când auzi pentru prima dată de cozonac Dubai, te gândești probabil la o combinație între tradiția românească și rafinamentul oriental specific Emiratelor.

În ultimii ani, tot mai mulți români stabiliți în Emiratele Arabe Unite sau care călătoresc des în zonă au început să ducă mai departe tradiția cozonacului, adaptând rețeta astfel încât să li se potrivească.

Rețetă de cozonac Dubai

Rețeta de cozonac Dubai de la rețeta clasică românească, însă include câteva ingrediente orientale care îi oferă o notă aparte. Apa de trandafiri, fisticul, stafidele hidratate în siropuri aromate sau chiar curmalele sunt cele mai importante ingrediente pentru ca rețeta să iasă ca la carte.

Deși poate părea complicat la prima vedere, rețeta de cozonac Dubai este de fapt destul de simplă dacă urmezi câțiva pași esențiali și respecți timpul de dospire, extrem de important pentru un cozonac reușit.

Pentru un cozonac Dubai clasic ai nevoie de 1 kg de făină de clătite, 300 g zahăr, 6 ouă, 200 g unt gras, 300 ml lapte călduț, coajă de portocală și lămâie, un plic de drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă, un praf de sare, esență de vanilie, 150 g fistic sau nuci, 150 g curmale tăiate mărunt, două linguri apă de trandafiri și, opțional, 50 ml sirop de curmale.

Aceste ingrediente dau cozonacului un caracter oriental, dar păstrează totodată baza tradițională cunoscută de orice român.

Mod de preparare

Primul pas pentru un cozonac Dubai reușit este pregătirea aluatului. Într-un bol mare, cerni făina de două ori pentru a o aerisi cât mai bine. Separat, încălzești laptele până devine călduț, apoi adaugi zahărul, drojdia și două linguri de făină, amestecând ușor.

Compoziția trebuie să se lase 10-15 minute la odihnă, până începe să formeze bule. Aici începe magia, odată ce drojdia se activează, cozonacul va crește spectaculos.

În alt bol, bați ouăle împreună cu sarea, coaja de citrice și esența de vanilie. Când maiaua este gata, o torni peste făină, adaugi ouăle și începi să frămânți. În mod tradițional, un cozonac reușit are nevoie de cel puțin 30 de minute de frământare. Untul se adaugă treptat, topit, astfel încât aluatul să îl absoarbă în mod uniform.

Spre final, adaugi apa de trandafiri, ingredientul care oferă acel parfum discret și elegant specific cozonacului Dubai.

După ce aluatul devine elastic, îl lași la dospit într-un loc călduț timp de o oră sau chiar mai mult, până își dublează volumul. Umplutura pentru cozonacul Dubai face diferența. În locul tradiționalei umpluturi cu cacao și nucă, poți crea o cremă de fistic, obținută prin măcinarea fisticului crud cu puțin unt topit și zahăr pudră.

Curmalele tăiate mărunt aduc dulceață naturală și o textură deosebită. Dacă vrei un gust și mai oriental, poți amesteca stafide hidratate în sirop de curmale sau chiar în esență de portocale. Aluatul se așază într-o tavă, se unge cu o cremă de fistic, după care se presară curmalele și, opțional, câteva bucăți de ciocolată. Ruloul se formează strâns, după care se răsucește pentru a obține forma specifică de cozonac împletit.

După ce îl lăsați la dospit încă 30 de minute, cozonacul se coace la 180 de grade timp de 60 de minute.

Astfel acest cozonac Dubai devine moale, parfumat, având o textură aerată și o umplutură bogată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2025
20 decembrie 2025