Rețeta de ardei copți cu smântână este o rețetă tradițională românească, simplă și ușor de preparat, dar foarte delicioasă. Mâncarea va pune în valoare dulceața ardeilor copți combinată cu textura cremoasă a smântânii.
Este o rețetă perfectă ca garnitură, dar poate fi servită și ca fel principal, alături de pâine proaspătă sau mămăligă. Acest preparat este perfect pentru fiecare anotimp, dar mai ales vara, când ardeii sunt în plin sezon, dar poate fi făcut și în restul anului, folosind ardei congelați.
Cum să faci ardei copți cu smântână
Simplitatea ingredientelor și armonia gusturilor fac din această rețetă una preferată în multe bucătării românești. Se pot servi calzi sau la temperatura camerei. Sunt delicioși alătuir de fripturi, pește sau doar cu mămăligă. De asemenea, pot fi savurați și cu pâine proaspătă, ca un fel de mâncare de sine stătător. Iar mai jos ai rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas a ardeilor copți cu sos de smântână, pentru a o prepara și tu familiei.
Astfel că, vei avea nevoie de 8 ardei grași (roșii, galbeni sau verzi); 250 g smântână (cu un conținut de grăsime de cel puțin 20%); 2-3 căței de usturoi; 2 linguri de ulei (opțional); sare și piper după gust; 1 lingură de oțet sau zeama de la 1/2 lămâie (opțional); pătrunjel proaspăt tocat (opțional, pentru decor).
Prima dată se începe cu pregătirea ardeilor pentru coacere. Poți opta pentru un singur tip de ardei sau pentru o combinație a acestora. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius sau pregătește grătarul dacă dispui de unul. Spală ardeii și șterge-i bine. Coace ardeii pe grătar, direct pe flacăra aragazului sau în cuptor, întorcându-i pe toate părțile, până când coaja se înnegrește și începe să se desprindă.
După ce ardeii sunt copți, pune-i într-un bol și acoperă-i cu un capac sau folie alimentară, lăsându-i să se aburească timp de 10-15 minute. Acest proces ajută la îndepărtarea mai ușoară a pielii. Curăță ardeii de coajă și semințe, păstrând sucul care se scurge din ei.
Mod de preparare
Într-un bol mic, amestecă smântâna cu usturoiul zdrobit și sucul de la ardei (dacă ai). Dacă preferi un gust mai acrișor, adaugă oțet sau zeamă de lămâie.
Într-o tigaie, încălzește ușor uleiul, apoi adaugă smântâna și amestecă constant, având grijă să nu se taie. Dacă preferi, poți adăuga smântâna direct peste ardei, fără a o încălzi. Condimentează sosul cu sare și piper după gust.
Adaugă ardeii copți peste sosul de smântână și amestecă-i timp de un minut, pentru a se întrepătrunde aromele. Oprește câteva bucăți mai mari de ardei pentru a-i adăuga în timpul servirii, ca decor. Poți pune ardeii copți pe un platou fără a-i mai găti în sos. Toarnă sosul de smântână peste ei, asigurându-te că aceștia sunt bine acoperiți.
Presară peste delicioșii ardei copți cu smântână pătrunjel tocat proaspăt, pentru un plus de culoare și aromă. Iar dacă îți plac în mod deosebit ardeii copți, pentru sezonul rece îi poți conserva și la borcan. Ai obținut astfel o garnitură de ardei copți cu smântână delicioasă.