O cremă de lămâie cu mascarpone este ideală pentru torturi, prăjituri, fursecuri, macarons și multe alte deserturi.
Aceasta este dulce-acrișoară, foarte aromată și este foarte ușor de făcut. Este un tip mult mai fin, cu o aromă intensă de lămâie și de vanilie.
Iată cum prepari o cremă de lămâie cu mascarpone
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250 grame de zahăr, de 500 ml de lapte, de coaja rasa de la 1-2 lămâi, de 55 grame de amidon și de 10 grame de zahăr vanilat. De asemenea, vei avea nevoie de 200 ml de suc de lămâie, de 250 grame de mascarpone și de 200 ml smântână pentru frișcă.
Într-o cratiță potrivită, bate gălbenușurile împreună cu zahărul vanilat și cel simplu. Adaugă apoi și amidonul și diluează totul treptat, cu lapte, amestecând cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Pune și coaja rasă de la lămâie și amestecă până la omogenizare.
Pune cratița pe foc mic și amestecă constant, până când ajunge la punctul de fierbere și se îngroașă. Când dă în clocot, mai las-o aproximativ 3 minute și gustă pentru a te asigura că nu mai are un gust făinos. Pentru că amidonul se gătește repede, ar trebui să se transforme într-o cremă foarte fină.
Pune crema fierbinte într-o tavă tapetată cu folie alimentară, apoi uniformizeaz-o și acoper-o în totalitate cu folia. Acest lucru ajută la accelerarea răcirii cremei. Lasă crema la răcit peste noapte.
Pregătește smântâna și mascarponele, care trebuie să fie reci și stoarce lămâile, astfel încât să obții cei 200 ml de suc. Pune baza făcută de cremă într-un vas și mixeaz-o câteva secunde, cât să se desfacă. Adaugă și mascarponele și smântâna, apoi mixează totul la viteză medie, apoi mare, până la omogenizare.
Pașii următori și câteva trucuri
Toarnă treptat și sucul de lămâie în compoziție, astfel încât să obții o cremă spumoasă și aerată. Această cremă se poate folosi la umplerea torturilor, la rulade, la prăjiturile cu pișcoturi, macarons, fursecuri sau tot felul de prăjituri cu foi.
Această cremă poate fi personalizată foarte ușor, în funcție de preferințe. Pentru un gust mai intens, se poate adăuga și puțin lichior de lămâie, iar pentru o textură mai lejeră, frișca poate fi înlocuită parțial cu iaurt grecesc.
Dacă preferi o cremă mai dulce, poți ajusta cantitatea de zahăr, iar dacă o vrei mai acrișoară, poți adăuga mai mult suc de lămâie. Pentru o prezentare de efect, se poate turna în pahare mici, decorată cu mentă, fructe de pădure sau fâșii de coajă de lămâie confiată. Aceasta este o opțiune excelentă ca și strat într-un tiramisu cu lămâie, înlocuind astfel clasicul amestec cu ou.
Important de menționat este că pentru o consistență fermă și stabilă, este necesar ca mascarponele și frișca să fie foarte bine răcite. Este important și ca lămâile să fie stoarse proaspăt, pentru a obține o aromă naturală, deosebită.
Dacă vrei o opțiune și mai densă, poți adăuga și puțină gelatină hidratată, mai ales dacă vrei să o folosești într-un desert ce trebuie tăiat.
O cremă de lămâie cu mascarpone este ideală pentru cei ce iubesc un gust răcoritor și o textură fină, cu adevărat deosebită.