Prima pagină » Informații utile » Cum să folosești semințele de cânepă în bucătărie. Iată care sunt modurile de consum!

Cum să folosești semințele de cânepă în bucătărie. Iată care sunt modurile de consum!

12 dec. 2025, 13:41,
Redacția BZI în Informații utile

Consumul de semințe de cânepă este foarte benefic pentru sănătate. Cânepa indiană este o specie care face parte din genul Cannabis, familia Cannabacea și este o plantă aromatică.

Deși provin din aceeași specie cu planta de cannabis, semințele de cânepă nu au efecte psihoactive, ci oferă un profil bogat de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și minerale esențiale. Din acest motiv, ele sunt considerate un superaliment și au început să fie integrate atât în dieta persoanelor active, cât și în alimentația zilnică a celor care își doresc o viață mai echilibrată.

Cum să folosești semințele de cânepă în bucătărie

Cânepa este o plantă originară din India, cu tulpina dreaptă, înaltă de un metru sau mai mult. Când ajunge la maturitate, ea este lemnificată. Are frunzele mari, împărțite în foliole lanceolate, iar florile sunt de culoare galben-verzui și sunt grupate în inflorescențe.

Cânepa este rezistentă la secetă și înflorește în lunile iulie și august. Ușor de cultivată, cânepa crește rapid și îmbunătățește structura solului, producând cantități mari de oxigen. Semințele de cânepă se încadrează în categorie oleaginoaselor și pot fi consumate ca atare.

Au gust asemănător cu semințele de floarea soarelui sau cele de pin. Găsești în comerț semințe de cânepă decorticate sau nedecorticate, însă cele fără înveliș sunt mai ușor de digerat.

În plus, consumul de semințe de cânepă este extrem de benefic, pentru că au conținut ridicat de proteine cu 25% mai mult decât semințe de in, semințe de chia, quinoa. Ele conțin toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți printre care și cei esențiali, precu leucina, lizina, metionina, fenilanină, triptofan, valina sau treonina.

De asemenea, conțin acid gamma-linolenic, care a fost legat de mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine, deoarece peste 25% din caloriile lor totale provin din proteine de înaltă calitate. Adică cu mai mult decât alimentele similare, cum ar fi semințele de chia și semințele de in, ale căror calorii sunt 16-18% proteine. Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamină E și minerale, cum ar fi fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.

Poți încorpora semințele de cânepă în dietă prin a le pune in iaurt, smoothie-uri sau prepararea laptelui de cânepă acasă folosind semințe întregi. Mai poți să le pui în salate, în budincă, alături de terci de ovăz sau în deserturi precum orez cu lapte.

La ce riscuri te poți expune

Semințele de cânepă nu vor produce un efect de euforie. Cu toate acestea, sportivii și alte persoane care sunt supuse testelor de droguri ar trebui să fie conștiente de faptul că consumul de produse de cânepă poate duce, în unele cazuri, la eșecul testelor de urină.

Nivelul de THC în orice produs pe bază de cânepă depinde de furnizori și de procesul de fabricație. Producția de semințe de cânepă este strict reglementată pentru a preveni contaminarea încrucișată cu THC din planta de canabis.

De exemplu, Statele Unite interzic oamenilor să cultive semințe de cânepă cu concentrații de THC mai mari de 0,3%. De asemenea, guvernul SUA reglementează cu strictețe importul de semințe de cânepă și produse pe bază de cânepă. Exceptând aceste riscuri, consumul de semințe de cânepă este foarte benefic pentru sănătate.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 decembrie 2025
17 decembrie 2025