Turba pentru răsaduri este un material natural format din descompunerea lentă a plantelor în condiții de umiditate ridicată. Este preferată în grădinărit datorită capacității sale excelente de reținere a apei și de asigurare a unei aerări optime.
Pentru răsaduri, turba oferă un mediu steril, care reduce riscul de boli, asigurând în același timp condiții ideale pentru germinare și dezvoltarea inițială a rădăcinlor. Este foarte importantă folosirea unui substrat curat, sterilizat, fără boli, dăunători și fără semințe de buruieni.
Cum să folosești turba pentru răsaduri
Legumicultorii, în special cei începători, trebuie să cunoască anumite reguli pentru obținerea unui amestec de substrat benefic pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Solul are nevoie de mai multe componente pentru a proteja răsadurile, iar acestea diferă în funcție de tipurile de plantare.
Un amestec de substrat în care plantele se dezvoltă în condiții optime trebuie să le ofere acestora atât un mediu hrănitor, cât și unul care să le protejeze de diverse pericole ce pot fi întâmpinate în timpul procesului de creștere. De asemenea, legumicultorii care nu cunosc ce să evite în amestecul de sol se pot trezi cu surprize, fără să își explice unde greșesc.
Pentru a folosi turba în mod corect pentru răsaduri, primul pas va fi să o uzi foarte bine până la omogenizare. Atunci când strângi puțină turba în mână trebuie să curgă câteva picături de apă.
De aceea, turba se va pune în tăvițele alveolare și următorul pas va fi să pui semințele, însă la o distanță de cel puțin un cm pentru a permite viitoarelor plante să se dezvolte și să aibă acces la lumină.
Stratul de turba cu care acoperi apoi semințele nu trebuie să fie foarte mare, așa că nu ar trebui să depășească 0,5 cm. Cu cât pui semințele mai adânc, cu atât va întârzia și apariția plantelor.
După ce ai pus semințele, tăvițele alveolare trebuie acoperite cu o folie alimentară pentru a menține umiditatea optimă, dar în același timp și căldură. Totuși, nu uita să scoți acea folie timp de câteva ore pe zi pentru a evita apariția mucegaiului.
Cum să ajuți plantele să devină mai rezistente
După cum bine se știe, răsadurile cresc într-un mediu controlat, așa că plantele trebuie să devină mai rezistente pentru diferențele de temperatură, umiditate scăzută, vânturi puternice sau soare puternic.
Tocmai de aceea, călirea răsadurilor este absolut necesară pentru a întări plantele vulnerabile și pentru a le ajuta să se adapteze la noul mediu. Nu de alta, dar dacă o să plantezi răsadurile direct în câmp, există riscul ca plantele să moară înainte de a prinde rădăcini. Trebuie să știi că plantele au nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a fi călite, așa că este indicat să faci călirea cu aproximativ 2 săptămâni înainte de plantare.
Primul pas va fi ca plantele să ia contact cu aerul de afară, așa că le poți pune în dreptul unui geam întredeschis timp de 1-2 ore, în jurul prânzului, atunci când temperaturile sunt mai ridicate.
Cel de-al doilea pas va fi să scoți plantele la aer, însă mare atenție la temperaturile exterioare. Răsadurile de roșii, castraveți, ardei, vinete sau pepeni au nevoie de temperaturi cuprinse între 12 și 15 grade Celsius.
În cazul în care ai răsaduri de salată, varză sau țelină, acestea pot fi scoase afară și dacă temperaturile sunt cuprinse între 6 și 8 grade Celsius. Călirea răsadurile trebuie făcută doar de la aceste temperaturi în sus.
Răsadurile trebuie să stea în aer liber în jur de 2-3 ore, iar timpul trebuie să crească în fiecare zi cu 1-2 ore. Așadar, înainte de plantare, răsadurile trebuie să stea afară pentru cel puțin 6-8 ore. De asemenea, este foarte important și cum alegi turba pentru răsaduri, trebuie să fii atent la pH și la adaosurile de fertilizanți sau granulometrie.