Prima pagină » Informații utile » Cum să folosești turba pentru răsaduri? Iată de ce este utilă!

Cum să folosești turba pentru răsaduri? Iată de ce este utilă!

15 apr. 2025, 08:55,
Redacția BZI în Informații utile

Turba pentru răsaduri este un material natural format din descompunerea lentă a plantelor în condiții de umiditate ridicată. Este preferată în grădinărit datorită capacității sale excelente de reținere a apei și de asigurare a unei aerări optime.

Pentru răsaduri, turba oferă un mediu steril, care reduce riscul de boli, asigurând în același timp condiții ideale pentru germinare și dezvoltarea inițială a rădăcinlor. Este foarte importantă folosirea unui substrat curat, sterilizat, fără boli, dăunători și fără semințe de buruieni.

Cum să folosești turba pentru răsaduri

Legumicultorii, în special cei începători, trebuie să cunoască anumite reguli pentru obținerea unui amestec de substrat benefic pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Solul are nevoie de mai multe componente pentru a proteja răsadurile, iar acestea diferă în funcție de tipurile de plantare.

Un amestec de substrat în care plantele se dezvoltă în condiții optime trebuie să le ofere acestora atât un mediu hrănitor, cât și unul care să le protejeze de diverse pericole ce pot fi întâmpinate în timpul procesului de creștere. De asemenea, legumicultorii care nu cunosc ce să evite în amestecul de sol se pot trezi cu surprize, fără să își explice unde greșesc.

Pentru a folosi turba în mod corect pentru răsaduri, primul pas va fi să o uzi foarte bine până la omogenizare. Atunci când strângi puțină turba în mână trebuie să curgă câteva picături de apă.

De aceea, turba se va pune în tăvițele alveolare și următorul pas va fi să pui semințele, însă la o distanță de cel puțin un cm pentru a permite viitoarelor plante să se dezvolte și să aibă acces la lumină.

Stratul de turba cu care acoperi apoi semințele nu trebuie să fie foarte mare, așa că nu ar trebui să depășească 0,5 cm. Cu cât pui semințele mai adânc, cu atât va întârzia și apariția plantelor.

După ce ai pus semințele, tăvițele alveolare trebuie acoperite cu o folie alimentară pentru a menține umiditatea optimă, dar în același timp și căldură. Totuși, nu uita să scoți acea folie timp de câteva ore pe zi pentru a evita apariția mucegaiului.

Cum să ajuți plantele să devină mai rezistente

După cum bine se știe, răsadurile cresc într-un mediu controlat, așa că plantele trebuie să devină mai rezistente pentru diferențele de temperatură, umiditate scăzută, vânturi puternice sau soare puternic.

Tocmai de aceea, călirea răsadurilor este absolut necesară pentru a întări plantele vulnerabile și pentru a le ajuta să se adapteze la noul mediu. Nu de alta, dar dacă o să plantezi răsadurile direct în câmp, există riscul ca plantele să moară înainte de a prinde rădăcini. Trebuie să știi că plantele au nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a fi călite, așa că este indicat să faci călirea cu aproximativ 2 săptămâni înainte de plantare.

Primul pas va fi ca plantele să ia contact cu aerul de afară, așa că le poți pune în dreptul unui geam întredeschis timp de 1-2 ore, în jurul prânzului, atunci când temperaturile sunt mai ridicate.

Cel de-al doilea pas va fi să scoți plantele la aer, însă mare atenție la temperaturile exterioare. Răsadurile de roșii, castraveți, ardei, vinete sau pepeni au nevoie de temperaturi cuprinse între 12 și 15 grade Celsius.

În cazul în care ai răsaduri de salată, varză sau țelină, acestea pot fi scoase afară și dacă temperaturile sunt cuprinse între 6 și 8 grade Celsius. Călirea răsadurile trebuie făcută doar de la aceste temperaturi în sus.

Răsadurile trebuie să stea în aer liber în jur de 2-3 ore, iar timpul trebuie să crească în fiecare zi cu 1-2 ore. Așadar, înainte de plantare, răsadurile trebuie să stea afară pentru cel puțin 6-8 ore. De asemenea, este foarte important și cum alegi turba pentru răsaduri, trebuie să fii atent la pH și la adaosurile de fertilizanți sau granulometrie.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce se întâmlă cu vârsta de pensionare, în 2025
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025