Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Cum sa gatesti sarmale sanatoase si delicioase. Un medic nutritionist explica
Cum sa gatesti sarmale sanatoase si delicioase. Un medic nutritionist explica

Cum sa gatesti sarmale sanatoase si delicioase. Un medic nutritionist explica

22 dec. 2017, 12:35,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:634741;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Sarmalele pot fi pregatite sanatos si pot reprezenta o mancare hranitoare si benefica organismului. „Gatite sanatos inseamna carne slaba, chiar si de porc, dar slaba. Romanii insa fug de carnea slaba, adora grasimea. Folosesc carnea slaba doar la fripturi. Va spun din experienta mea de-a lungul anilor. Se pot face sarmale cu carne de curcan sau carne de pasare, cu orez brun in loc de orez alb si niciodata cu smantana deasupra”, a explicat prof. univ. dr. Boli de Nutritie si Metabolism, medic primar Nicolae Hancu.

"Sarmalele pot fi fierte impreuna cu afumatura, dar aceasta nu trebuie consumata. Intre straturile de sarmale se pot pune rosii taiate care improspateaza mult gustul sarmalelor. Este o mica pacaleala! Ai impresia ca mananci afumatura, dar nu faci asta, iar sarmalele preparate astfel sunt exceptionale. Persoanelor foarte pretentioase care cred ca sarmalele fara smantana nu sunt sarmale, care sunt afectate pe plan psihic de consumul de sarmale, le spun sa foloseasca iaurt. Daca nici asa nu vor, le spun Dumnezeu cu ei! Sa consume ceea ce vor ca asta e. Mai e ceva. Varza tocata la sarmale trebuie sa fie foarte bine reprezentata, pentru ca varza fiarta reprezinta o bogatie nutritionala. E bogata in fibre, in antioxidanti si vitamina C".

Orezul adaugat la sarmale contine este un aliment extrem de benefic sanatatii si nutritiei, deoarece nu contine grasimi nocive, colesterol sau sare. Asadar, nivelul scazut de grasimi, colesterol si sare va ajuta la reducerea obezitatii si la o stare generala de sanatate buna. Deoarece in general nu contine sare, orezul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat atunci cand vine vorba de scaderea presiunii sanguine. Excesul de sare este asociat cu aparitia anumitor boli de inima cum ar fi arteroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Orezul integral, cum este orezul brun, este extrem de bogat in fibre insolubile, care pot sa protejeze organismul impotriva mai multor tipuri de cancer. Pe langa fibre, orezul are, de asemenea, antioxidanti naturali care stimuleaza protectia organismului impotriva radicalilor liberi (agenti care pot provoca mutatia celulelor sanatoase in celule canceroase).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`