Prima pagină » Sanatate » Cum să leșini. Modul în care poți să ajuți o persoană care și-a pierdut cunoștința

Cum să leșini. Modul în care poți să ajuți o persoană care și-a pierdut cunoștința

16 sept. 2022, 09:56,
în Sanatate

Cum să leșini fără să-ți fracturezi ceva este o întrebare tot mai populară pe forumuri. Leșinul este precedat de câteva simptome. Astfel, în unele cazuri o persoană poate anticipa ca își va pierde cunoștința. Înainte de leșin o persoană poate simți că se sufocă, fiind incapabilă să respire adânc. Iar după leșin, persoane va simți o slăbiciune, amețeli, instabilitate în mișcări și tensiune arterială scăzută.

Leșinul mai este numit și sincopă. Leșinul este un atac de pierdere a cunoștinței pentru o perioadă scurtă de timp, asociat cu fluxul sanguin cerebral perturbat temporar, în care o persoană își pierde capacitatea de a menține poziția verticală.

femeie care acorda primul ajutor unui barbat care a lesinat

Anemia, de asemenea, provoacă leșin

Cum să leșini. Cele mai frecvente cauze ale manifestării fenomenului

De cele mai multe ori, o persoane își pierde cunoștința dacă simte anxietate, tensiune nervoasă și griji. O persoană, aflată într-o situație stresantă, poate simți o scădere bruscă a puterii, slăbiciune și, ca urmare, are loc leșinul.

În zonele slab ventilate, unde există un procent mare de dioxid de carbon, oamenii pot leșina adesea din cauza lipsei de oxigen din organism. Vara, când temperatura aerului atinge cote critice, leșinul apare foarte des. Mai ales cu șederea prelungită pe picioare în camere aglomerate, transport, unde este cald și înfundat, persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută sau migrenă se simt slăbite și își pot pierde cunoștința.

Leșinul se poate întâmpla dacă te ridici rapid din poziție culcat. Șocul provoacă adesea leșin. Corpul, în încercarea de a economisi energie și de a supraviețui unei situații stresante suferă de dureri severe și „se stinge” prin intermediul leșinului.

barbat care acorda primul ajutor unei femei care a lesinat

Leșin-ul se poate întâmpla dacă te ridici rapid din poziție culcat

Factori care contribuie la apariția sincopei. Boli și medicamente care provoacă o scădere bruscă a puterii

Un alt exemplu este atunci când o persoană, din cauza nivelului scăzut de resurse, a lipsei de hrană și apă și a înțepăturilor în cap își poate pierde cunoștința. După ce scăpați de leșinul de foame, este necesar să introduceți diferite produse foarte atent și dozate, începând cu doze mici.

Pierderea bruscă de sânge poate rezulta din slăbiciune, somnolență și pierderea cunoștinței. Acest lucru se datorează pierderii rapide a unei cantități mari de lichid de către organism, pe care nu o poate reumple rapid.

Anemia, de asemenea, provoacă leșin. Printre principalele simptome, se distinge printr-un sentiment constant de slăbiciune și leșin. Încălcarea circulației cerebrale, care are loc în timpul microaccidentelor vasculare cerebrale, poate fi însoțită de leșin. Neoplasmele, nu doar cele maligne, ci și benigne, la nivelul creierului pot provoca momente de leșin.

De asemenea, leșinul poate fi provocat de unul dintre efectele secundare ale unor medicamente pentru tensiunea arterială. Pierderea cunoștinței este posibilă în timpul altor boli, cum ar fi epilepsia sau hipoglicemia.

femeie care se tine de cap dupa ce a facut exercitii fizice

De cele mai multe ori, o persoane își pierde cunoștința dacă simte anxietate

Primul ajutor în caz de pierdere a cunoștinței. Când trebuie chemat de urgență un medic

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei sa acorzi primul ajutor în caz de leșin este să începeți să ajutați inconștientul prin verificarea respirației acestuia. Ulterior, persoana ar trebui să fie pusă pe o suprafață plană, dură, pe spate. Dacă pielea acestuia este palidă, atunci trebuie să puneți ceva sub picioarele persoanei pentru a oferi membrelor inferioare o poziție ridicată. Dacă există roșeață a feței, atunci este necesar să ridicați jumătatea superioară a corpului.

În continuare, este important să asigurați fluxul de aer proaspăt prin deschiderea orificiilor de ventilație sau a ferestrelor. Este important să eliberați victima de îmbrăcămintea strâmtă, desfaceți nasturii unei bluze închise până în gât, slăbiți cureaua sau îndepărtați eșarfa.

Pe față, puteți stropi persoana ușor cu apă rece. Dacă o persoană își revine în fire și starea sa nu provoacă anxietate sau tulburare de personalitate, atunci puteți trece peste situație fără a apela la îngrijiri medicale de specialitate.

În cazul în care te întrebi cum să leșini atunci când pierderea cunoștinței a devenit o situație sistematică,  ar trebui să solicitați ajutorul unui medic. Acesta te va ajuta cu sfaturi despre modul în care să-ți controlezi corpul și îți va recomanda analize pentru a determina cauzele și tacticile de tratament.

femeie care acorda primul ajutor unui barbat care a lesinat

Leșinul mai este numit și sincopă

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Miliardarul român îi sfidează pe Trump și Putin și anunță că România e pregătită de război cu Rusia
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`