WoW!

Cum să NU mănânci fructele, ca să nu rişti diabet şi obezitate

Publicat: 17 ian. 2020

Nu consumați fructele sub formă de suc! Ideea de a concentra într-un pahar tot ce-i mai bun din fructe sună tentant, însă nu este neapărat sănătos, atrag atenția specialiștii internaționali, alarmați de popularitatea detoxiefierilor pe bază de sucuri naturale.

Dovada că fructul „băut” se transformă în otravă pură pentru organism este studiul publicat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. Aceștia au analizat datele strânse de-a lungul a două decenii de la circa 200.000 de pacienți și au ajuns la concluzia că în timp ce fructele consumate ca atare scad cu până la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe crește într-un procent similar posibilitatea apariției acestei boli.

Motivul este cantitatea mare de fructoză conținută de sucuri, care ajunge mult prea rapid în organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutriție din cadrul Universității Carolina de Nord spune că sucul obținut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul așa cum ar face-o un singur fruct, dar poate conține la fel de mult zahăr ca și o sticlă de Cola.

Nu daţi pulpa deoparte

Același mesaj încearcă să îl transmită și specialiștii români. “Este ideal să consumăm fructele întregi sau shake-uri făcute la blender pentru că se păstrează și pulpa plină de fibre, care au un rol esențial în digestie: favorizează tranzitul intestinal, împiedică absorbția imediată a unor cantității crescute de zaharuri și grăsimi, împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Un beneficiu au însă și sucurile, spune acesta, și nu trebuie musai excluse total din dietă. „Păstrează vitaminele și mineralele cu rol antioxidant important precum vitaminele A, E sau zincul, dar și flavonoizii, cu rol de anihilare a radicalilor liberi din organism, putând preveni efectul cancerigen pe care astfel de substanțe le au”, mai arată nutriționistul.

Nu consumați fructele sub formă de suc! Îngrașă!

Dr. Mihaela Bilic atrage, de asemenea, atenția asupra modului în care consumăm fructe. Iată ce a scris într-o postare pe Facebook:

NU sucurilor din fructe! Au vitamine, dar au şi fructoza, care este tot zahăr. Dacă vrei vitamine, mănâncă legume, care nu au nici un gram de fructoza. În străinătate se spune clar că nu trebuie băute caloriile sub formă lichidă. Deci, când bei, bea lichide fără calorii şi, când mănânci, mănâncă mâncare, altfel confuzionam creierul şi organismul nostru cu totul.

Când vine vorba de fructoza vă recomand să consumaţi fructele ca atare, mestecându-le, iar pentru restul dulciurilor alegeţi variantele clasice, cu zahăr (mâncate rar şi puţin). O nouă viziune asupra fructozei începe să prindă contur şi veştile nu sunt îmbucurătoare: un aport de fructoza mai mare de 70g/zi predispune la obezitate şi favorizează apariţia grăsimii abdominale, cea care creşte riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

Cum să NU mănânci fructele, ca să nu rişti diabet şi obezitate

S-a descoperit că fructoza este metabolizată diferit faţă de zahăr: în prezenţa fructozei organismul favorizează transformarea grăsimilor din alimente în grăsime de depozit. Cu alte cuvinte sucul sau fructele asociate cu o mâncare grasă acţionează ca un catalizator care accelerează îngrăşarea.
Dacă tot vorbim de disocieri, iată o disociere care poate avea avantaje pentru siluetă: mâncaţi fructele în afara meselor. consumaţi-le ca atare, nu transformate în suc. Şi atenţie la cantitate, un pahar de suc de fructe are 20-25g fructoza şi rezultă din 3-4 fructe. Încă o dovadă că orice agent de îndulcire, indiferent de culoare sau provenienţă, trebuie consumat cu măsură!loading...

Adauga un comentariu