Actualitate

Cum să te îmbraci sănătos. Ce materiale sunt toxice

Publicat: 18 nov. 2019

Cum să te îmbraci sănătos. Multă lume adoră să se îmbrace la modă însă nu toate accesoriile vestimentare ne fac bine.

Multe dintre hainele favorite sunt, din păcate, realizate din materiale sintetice. Arată bine şi sunt confortabile, dar nu sunt sănătoase pentru pielea ta! Pot produce transpiraţie urât mirositoare, erupţii cutanate, greaţa şi alte complicaţii.

Cum să te îmbraci sănătos

În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu ţesături pe care ar trebui să le eviţi, dar şi o listă cu materiale care sunt sănătoase.

Materiale toxice pentru piele

Poliesterul este unul dintre cele mai populare şi mai utilizate ţesături sintetice. Chiar dacă este confecţionat inamestec cu componente naturale, cum ar fi bumbacul, efectul său poate fi dăunător.

Creşterea temperaturii corpului duce la eliberarea substanţelor chimice din acest material care sunt, mai târziu, absorbite de pielea ta. Acest lucru poate provoca erupţii cutanate, mâncărime, roşeaţă, eczeme şi dermatite.

Raionul (vâscoză). Raionul este o fibră din celuloză care este transformată chimic din pulpa de lemn. Purtarea hainelor pe bază de raion este nesănătoasă. Ţesătura poate elibera substanţe toxice care pot provoca greaţă, dureri de cap, vărsături, dureri în piept/muşchi şi insomnie. De asemenea, producţia viscozei este puternic poluanta.

Nailonul. Şosete, lenjerie şi multe alte articole de îmbrăcăminte sunt confecţionate din nailon. Materialul este durabil şi nu necesită costuir mari la fabricare, motiv pentru care a devenit popular. Din păcate, nilonul nu este sănătos purtat direct pe piele. Acest sinttic nu absoarbe transpiraţia, ceea ce poate provoca miros neplăcut şi infecţii ale pielii.

Acril. Ţesăturile acrilice sunt fabricate din acrilonitril, un nitril alifatic cu proprietăţi cancerigene şi mutagene. Expunerea la această substanţă poate provocă dureri de cap, greaţă, ameţeli, dificultăţi de respiraţie. Practic, prin purtarea hainelor acrilice rişti să absorbi o parte din substanţa toxică în piele.

Spandex / Lycra / Elastan. Aceste tip de ţesături sunt folosite mai ales pentru hainele mulate( sutiene sport, jambiere, tricouri, colanţi, bikini etc). Ca şi alte ţesături sintetice, acestea sunt fabricate din substanţe chimice nocive, precum poliuretanul , care este cancerigen. Contactul prelungit cu aceste ţesături poate provoca dermatite.

Cum să te îmbraci sănătos. Materiale sănătoase pentru piele

Bumbacul. Prin acest material natural, pielea respira în voie. De asemenea, bumbacul absoarbe transpiraţia, protejează împotriva căldurii şi a frigului, este hipoalergenic(nu dezvolţi alergii) sieste foarte rezistent.

Lâna merino reglează temperatura şi umiditatea la nivelul pielii. Nu se lărgeşte în timp, fiind , în acelaşi timp, moale şi uşor. Oferă protecţie împotriva radiaţiilor UV!

Caşmirul e un material foarte preţios şi valoros. Oferă o senzaţie plăcută pe piele şi nici nu conţine substanţe chimice.

Cum să te îmbraci sănătos. Cânepa este binecunoscută pentru rezistenţa şi durabilitatea să. Este cel mai bun material natural când vine vorba de menţinerea formei. De asemenea, cu cât porţi cânepa mai mult, cu atât devine mai moale.

Mătasea este moale şi plăcută, fiind şi foare sănătoasa. Poate încetini îmbătrânirea, ajuta împotriva eczemelor şi a astmului, poate avea efect antifungic, ajuta la evitarea alergiilor şi îmbunătăţeşte somnul!

Bambusul este o alternativă mai nouă la ţesăturile naturale tradiţionale. Textilele din bambus sunt la fel de moi şi de mătăsoase ca alte ţesături naturale, fiind şi hipoalergenice, termoreglante, iar pielea va respira uşor prin ele. În plus, hainele pe bază de bambus absorb umiditatea pielii chiar mai bine decât bumbacul şi te vor proteja de razele UV. Un aspect praticular ar fi acela ca hainele din aceste material sunt biodegradabile.

Inul este foarte confortabil, uşor de îngrijit, confortabil şi potrivit în orice anotimp. Ca şi alte textile naturale, are proprietăţi hipoalergenice şi permite pielii să respire în mod adecvat.loading...

Adauga un comentariu