Lifestyle

Cum să vă recuperați după o infecție cu coronavirus

Publicat: 10 nov. 2020

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt ușor bolnave, adică nu au nevoie de spitalizare. Dar chiar și în cazul unei infecții coronavirus necomplicate, s-ar putea să vă simțiți rău. Ce consecințe să te aștepți de la boală și cum să ai grijă de tine?

Întreaga lume monitorizează îndeaproape statisticile privind morbiditatea, mortalitatea și recuperarea după coronavirus. Sunt înregistrate doar cazurile confirmate prin teste de laborator, în timp ce, potrivit experților , de la 97% la 99% dintre oameni se recuperează. Dar care sunt consecințele pe termen lung asupra sănătății obținerii COVID-19?

Cum poate evolua boala

Nu toți cei care au contractat SARS-CoV-2 prezintă simptome. Dacă vă îmbolnăviți, veți observa primele semne la 1-14 zile după infecție și pot varia.

Cel mai frecvent simptom este o temperatură de 38 sau mai mult . Acesta este un semnal că corpul tău luptă împotriva infecțiilor. Aproximativ jumătate dintre pacienți au tuse uscată (fără flegmă) , iar o altă treime au tuse cu flegmă. Este posibil să simțiți oboseală severă, dureri de cap, dureri musculare și articulare. Acest lucru poate fi însoțit de greață, vărsături și diaree.

Unii oameni care fuseseră bolnavi au observat că le era greu să respire adânc , simteau că o centură strânsă era trasă în jurul coastelor. Alții au comparat coronavirusul cu o răceală severă. În multe cazuri, boala a fost însoțită de pierderea mirosului și a gustului .

Cât durează recuperarea după COVID-19

Oamenii de știință sugerează că, în cazurile ușoare, organismul are nevoie de două săptămâni pentru a face față bolii, în cazurile severe și critice, recuperarea poate dura până la șase săptămâni . Modul în care fiecare organism va face față bolii depinde de mulți factori: vârstă, stil de viață, sănătate.

Dacă vă îmbolnăviți, experții Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA vă recomandă să respectați un regim de autoizolare pentru un anumit timp:

  • până când aveți o temperatură normală de până la 24 de ore fără a utiliza antipiretice;
  • până când observați că simptomele bolii au dispărut,
  • până au trecut cel puțin 10 zile de la apariția primelor simptome.

Cum merge recuperarea după infecția cu coronavirus sever?

Din păcate, în unele cazuri, infecția cu coronavirus este dificilă și este însoțită de spitalizare. Bolnavii sunt conectați la un ventilator. Spitalizarea poate dura de la două săptămâni.

La unii pacienți, afecțiunea este însoțită de sindrom respirator acut, în care plămânii sunt afectați și respirația este dificilă. În acest caz, poate fi necesar să rămâneți în secția de terapie intensivă. În timpul tratamentului în terapie intensivă, pacienții pierd în greutate și forță. Un complex de exerciții de respirație poate ajuta la restabilirea sănătății după un curs sever al bolii .

Cum să vă recuperați de la infecția cu coronavirus

Nu există încă un remediu eficient dovedit pentru COVID-19. În timpul spitalizării, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care vă vor accelera recuperarea. Urmarea acestor recomandări simple vă va ajuta să vă recuperați de boala coronavirus:

  1. Mănâncă alimente sănătoase. Oferă-i corpului tău energia de care are nevoie pentru a combate bolile.
  2. Bea multa apa.
  3. Odihneste-te. Permiteți-vă să nu vă faceți griji cu privire la afaceri. Dormi cât îți cere corpul. Amintiți-vă că vă veți recupera în curând.

 

 

 

Adauga un comentariu