Cum scapi de melci. Așa cum ne-am obișnuit, orice ploaie de primăvară sau vară are și unele efecte negative, și anume apariția melcilor de grădină. Din fericire, avem destule arme pentru a lupta contra acestei invazii, astfel încât plantele să nu aibă de suferit. Fie că vorbim de anumite substanțe naturale sau chimice ori unele artificii de organizare, grădina poate fi eliberată de melci.
Ploile din ultimele zile, binevenite de-altfel, au readus în prim-plan o problemă cu care ne confruntăm mai mereu. Este vorba de invazia melcilor (cu cochilie sau limacși), care de cele mai multe ori ne distrug plantele din grădină. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva metode prin care să eliminați acești intruși.
Cum scapi de melci din grădină
Substanțele chimice pot fi o soluție pentru grădinile mari în care cultivăm legume. Din nefericire, acestea sunt toxice și nu ar trebui să apelăm la ele când este vorba de grădina din jurul casei. Cea mai bună strategie ar fi în acest caz prevenirea apariției melcilor în grădină. Putem face asta prin tunderea ierbii în mod regulat și eliminarea apei din zonele în care băltește. De asemenea, compostul nu trebuie ținut în apropierea locurilor în care avem plantate flori, zarzavaturi sau legume.
Totodată, ar trebui să facem din loc în loc niște bariere din materiale dure, țepoase. Recomandate sunt rumegușul, cojile de ouă ori de nuci, dar si nisipul. Puteți delimita grădina de flori cu o astfel de barieră care poate contribui și la aspectul estetic. Această delimitare se poate face cu nisip, rumeguș sau pietriș mărunt cu muchii ascuțite.
Nu în ultimul rând, puteți folosi substante cu miros puternic pot ține melcii departe de flori și culturi. Amintim aici scorțișoara și piperul amestecat cu nisip, zațul de cafea sau ceaiul de ardei iute (5-6 ardei iuți tocați la un litru de apă). Acesta se pulverizează rece în jurul locurilor pe care vrei să le protejezi de melci.
Așadar, avem mai multe soluții care ne răspund la întrebarea cum scapi de melci. Ideea e că toate aceste metode trebuie repetate alternativ, imediat după ploaie, când melcii sunt mai activi. De asemenea, melcii găsiți în grădină trebuie culeși și aruncați.
Curiozități despre melci
Melcul nu emite sunete și nici nu este înzestrat cu auz, însă este un bun gospodar. Această vietate poate să-și repare în câteva ore cochilia avariată, cu ajutorul substanței cleioase pe care o secretă.
Melcul combate artroza. Cercetătorii au constatat că la locuitorii din Creta cazurile de artoză sunt foarte rare. Și aceasta deoarece s-a descoperit că populația cretană este o mare consumatoare de melci.
Remediu pentru piele. În Grecia Antică, melcul era folosit ca remediu pentru tratarea inflamațiilor pielii. Astăzi, au mare succes cremele cu extract de melc, folosite împotriva îmbătrânirii pielii. Mai mult, japonezii au pus la punct un tratament revoluţionar care folosește melci vii ce se târăsc pe faţa pacientului. Mucusul produs de melci conţine substanţe benefice pentru întinerirea pielii. Mai mult, melcii pot ajuta şi la vindecarea arsurilor solare.
Delicatesă culinară. Carnea de melc este dietetică și bogată în proteine, ideală pentru cei care vor să mănânce sănătos. Mai mult, ouăle melcilor („caviarul melcilor”) mai sunt cunoscute și sub numele „Perlele Afroditei”.
Plante care nu atrag melcii
O altă soluție la problema melcilor ar fi plantele pe care le ai în grădină. S-a constatat că melcii au anumite preferințe. Așadar, ar trebui să elimini plantele care le plac și să le înlocuiești cu altele pe care nu le preferă. Dintre acestea, vă recomandăm ierburile ornamentale, begonia, mușcata, lavanda, macul, rozmarinul, dar și plantele lemnoase.
Totodată, este foarte important să mențineți grădina curată. Eliminați orice urmă de moloz, materie vegetală în descompunere și scăpați de pietre. Mai mult, dacă vreți să decorați grădina cu mulci sau rumeguș, trebuie să lași un spațiu în jurul plantelor.
Așadar, dacă vrei să știi cum scapi de melci, trebuie să aplici câte puțin din toate sfaturile prezentate. Astfel, rezultatele nu vor întârzia să apară, iar plantele din grădina ta nu vor avea de suferit.