Plante medicinale

Cum se consuma corect usturoiul si care sunt beneficiile sale

Publicat: 09 apr. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se consuma corect usturoiul si care sunt beneficiile sale
7

Este apreciat pentru aroma sa unica si ne place sa imbogatim gustul mancarurilor noastre cu acest condiment. Usturoiul face parte din aceeasi familie cu ceapa, ceapa esalota, prazul si arpagicul. Este bine cunoscut ca un puternic agent care imbunatateste starea generala de sanatate.

Puterea usturoiului se observa mai intai in gust si aroma, care stimuleaza glandele salivare si sucurile digestive. Gustul si mirosul alimentelor pregatesc stomacul pentru mancare. Fara ele nu vom putea digera alimentele in mod corespunzator si nici nu vom putea folosi elementele nutritive benefice. Acesta este unul dintre motivele pentru care suplimentele cu usturoi nu sunt la fel de eficiente.

Nu doar digestia beneficiaza de pe urma usturoiului. Potrivit Ayurveda, usturoiul ajuta atat plamanii, cat si intestinul gros. Compusii organosulfurici din usturoi sunt cei care dau proprietatile terapeutice usturoiului intre care prevenirea si tratarea bolilor cronice cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si inflamatorii.

Prin strivire, tocare sau presare, cateii de usturoi crud elibereaza alicina. Alicina este responsabila pentru mirosul tipic de usturoi. Alicina este mecanismul de aparare al usturoiului impotriva atacului daunatorilor. Cand planta de usturoi este atacata sau ranita, aceasta produce alicina prin intermediul unei reactii enzimatice. Enzima numita alinaza transforma aliina in alicină, care este toxica pentru insecte si microorganisme, dar atat de benefica organismului uman.

Acelasi lucru se intampla in ceapa. Prin tocare, ceapa elibereaza din celulele sale acizi sulfenici, un gaz care in contact cu ochii ii face sa lacrimeze.

Numeroase cercetari s-au axat pe alicina, care s-a dovedit a fi eficienta in peste 150 de boli diferite.

6 situatii in care usturoiul trebuie evitat

Beneficiile usturoiului
Sistemul cardiovascular si circulator
Usturoiul previne coagularea sangelui, hipertensiunea arteriala, si regleaza nivelul lipidelor din sange.
Inflamatii
Reduce riscul de a dezvolta osteoartrita si alte boli induse de inflamatie.
Sistem imunitar
Usturoiul ofera antibacterian puternic, antifungice, antivirale, si potentialul antiparazitar.
Cancer
Face minuni in tratamentul cancerului cerebral, pulmonar, de san, gastric si pancreatic.

Oamenii de stiinta inca incearca sa rezolve misterul in ceea ce priveste modul in care organismul uman absoarbe acesti compusi. Este cunoscut faptul ca intestinele noastre absorb alicina, la fel ca si 90% din toate substantele nutritive, dar niciodata nu a putut fi urmarita in probe de sange, urina sau scaun, chiar si dupa ce subiectul a primit 25 g de usturoi crud sau 60mg alicina pura.

Aceste descoperiri indica faptul ca organismul nostru metabolizeaza alicina rapid, iar „respiratia cu iz de usturoi” confirma, de fapt, biodisponibilitatea usturoiului.

Tinctura de usturoi, remediu pentru scaderea colesterolului, a hipertensiunii si vindecarea candidozei. Vezi cum se prepara

Asa trebuie consumat corect usturoiul pentru a beneficia la maximul de puterea sa
Pentru a beneficia de toate substantele nutritive din usturoi nu ar trebui sa il supragatit. Nu il prajiti si nu il lasati sa devina maro. Usturoiul gatit nu are niciunul dintre beneficiile oferite de usturoi crud.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l tineti minte este ca dupa ce ati tocat sau strivit usturoiul sa il lasati sa se odihneasca timp de 5-10 minute, la temperatura camerei, pentru a stimula reactia enzimei care duce la formarea alicinei.

Daca ati tocat usturoiul si apoi l-ai aruncat intr-o tigaie pentru a-l gati nu se va forma acea reactie. Insa, odata ce se formeaza alicina, puteti gati usturoiul timp de 10-15 minute la foc mic, in caz contrar, alicina este distrusa. Cu toate acestea, insistam pe consumul de usturoi crud.

Cum gatim usuturoiul pentru a nu distruge nutrientii
Gatiul timp de 5-15 minute la temperaturi scazute pastreaza cele mai multe elemente nutritive.
Prin gatire timp de 15-30., isi pierde aproximativ jumatate din nutrienti.
In cazul in care gatiti cateii de usturoi peste 45 de minute, pierdeti cea mai mare parte a nutrientilor.

Consumul de usturoi, mai ales crud te poate ajuta in tratamentul urmatoarelor afectiuni:
raceala si gripa
tuse
durere de gat
hipertensiune
valori crescute ale colesterolului LDL
paraziti
glicemie crescuta
infectii ale urechii
mastita
candida

De asemenea, puteti utiliza potentialul sau de a:
creste fluxul de bila
stimula imunitatea
combate microorganismele patogene

Cel mai mare avantaj este faptul ca putem gasi usturoiul peste tot in lume. In plus, fata de puterea furnizata de alicina, usturoiul contine multe vitamine si minerale, antioxidanti si fitonutrienti. Este bogat in mangan, calciu, fosfor, seleniu, vitaminele B si C.

Adauga usturoi crud in sosuri si garnituri. Daca te numeri printre cei care arunca la gunoi usturoiul incoltit, nu mai fa asta. Usturoiul incoltit este si mai bogat in antioxidanti decat cel neincoltit. Manca zilnic 1-2 catei de usturoi si nu ii arunca atunci cand incep sa germineze!

Usturoiul incoltit are mai multi antioxidanti decat cel proaspat

Adauga un comentariu