Culinar

Cum se fac amandinele

Publicat: 03 apr. 2020

Ingrediente pentru blat:

9 ouă
135 ml apă minerală
300 g zahăr
390 g făină
1 plic praf de copt
50 g cacao

Pentru cremă:

750 ml lapte
5 gălbenuşuri
50 g amidon
50 g făină
125 g zahăr tos
70 g cacao
220 g unt
40 g zahăr pudră
1 esenţă rom

Pentru sirop:

400 ml apă
200 g zahăr
2 plicuri cappuccino, opţional

Pentru glazură:

150 ml frişcă lichidă
200 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu zahărul. Încorporezi gălbenuşurile unul câte unul, apa mineral, apoi adaugi făina amestecată cu cacaua şi cu praful de copt. Omogenizezi şi pui compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, tapetată. Dai tava la cuptor, încălzit în prealabil, la 175 °C, 30-35 de minute.

Laşi blatul să se răcească complet, înainte să-l tai, transversal, în trei felii egale. Pentru cremă, combini făina cu zahărul tos, amidonul şi cacaua, apoi adaugi gălbenuşurile şi omogenizezi. Încălzeşti laptele şi, când aproape începe să clocotească, îl dai deoparte şi iei 100 de ml, pe care îl amesteci energic cu făina.

Pui compoziţia obţinută în laptele fierbinte, adaugi esenţa de rom, aşezi din nou pe foc mic şi amesteci încontinuu până se îngroaşă crema. O dai deoparte şi o laşi la răcit.

Mixezi spumă untul combinat cu zahărul pudră, apoi încorporezi treptat crema şi baţi până obţii o compoziţie omogenă. Pentru sirop, pui toate ingredientele într-o cratiţă, amesteci şi le laşi să fiarbă 5 minute, apoi dai deoparte şi laşi la răcorit.

Însiropezi prima foaie de blat. Întinzi peste ea jumătate din cantitatea de cremă şi repeţi astfel cu restul ingredientelor, deasupra fiind o foaie de blat însiropată. Dai prăjitura la rece peste noapte.

Pentru glazură, rupi ciocolata bucăţi şi o combini cu frişca lichidă. Le aşezi pe foc mic şi amesteci până se omogenizează. Laşi la răcorit, apoi torni glazura peste amandină şi o decorezi după imaginaţie.




Adauga un comentariu