Prima pagină » Culinar » Cum se fac sarmalele dezbrăcate cu bacon afumat. Rețete tradiționale cu gust autentic

Cum se fac sarmalele dezbrăcate cu bacon afumat. Rețete tradiționale cu gust autentic

07 apr. 2025, 13:23,
în Culinar

Deși este una dintre cele mai iubite rețete din bucătăria românească, un simbol al ospitalității și tradiției, mulți nu știu cum se fac sarmalele dezbrăcate. Acestea sunt un preparat tradițional specific țării noastre, care se poate pregăti după mai multe rețete simple. Există opțiuni pentru orice gust și ocazie, iar fiecare variantă are propria sa identitate.

Această rețetă a fost populară în rândul populației în secolul al XVIII-lea, iar în secolul al XIX-lea a devenit un simbol al bucătăriei românești. În mod tradițional, sarmalele sunt servite cu mămăligă și smântână.

Cum se fac sarmalele moldovenești. Rețetă tradițională

Sarmalele moldovenești au un gust intens și se bazează pe o combinație armonioasă de arome. De asemenea, sunt pregătite în zilele de sărbătoare și la reuniuni de familie. Poți experimenta gusturi inedite și cu rețeta simplă și delicioasă de vinete împănate.

Pentru această rețetă ai nevoie de 1 varză murată mare, 500 de grame de carne tocată, 150 de grame de orez,  2 cepe medii, 3-4 linguri de ulei și 1 morcov ras. În plus, pentru a da gust, trebuie să mai pregătești 2-3 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper și boia dulce, după gust, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 legătură de mărar și pătrunjel tocat, 500 de mililitri de suc de roșii și foi de dafin.

Dacă folosești varză murată, pune frunzele în apă rece pentru a reduce excesul de sare. Dacă optezi pentru varză proaspătă, scufund-o în apă clocotită pentru câteva minute, până se înmoaie, apoi îndepărtează nervurile groase. Într-o tigaie, călește ceapa tocată în ulei până devine aurie, apoi adaugă usturoiul și morcovul ras, lăsându-le să se înmoaie ușor. Transferă legumele călite într-un bol mare și amestecă cu carnea tocată. Adaugă orezul, condimentele, mărarul, pătrunjelul și amestecă bine.

Ia câte o foaie de varză și pune o cantitate moderată din umplutura de carne și orez pe marginea acesteia. Rulează strâns, formând sarmale, și aranjează-le într-o oală mare, suprapunându-le ușor. Toarnă sucul de roșii peste sarmale, adaugă câteva foi de dafin și, dacă este necesar, completează cu apă pentru a le acoperi. Pune un capac peste oală și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 2-3 ore. Verifică din când în când, adăugând apă dacă este nevoie, pentru ca umplutura și varza să se gătească uniform, iar aromele să se combine.

Sarmale dezbrăcate cu bacon afumat

Pentru cei care doresc să experimenteze ceva diferit, sarmalele dezbrăcate cu bacon afumat sunt o variantă ce pune în valoare aromele intense ale baconului și textura bogată a umpluturii, fără a fi învelite în varză. De asemenea, dacă vrei să te bucuri de un desert fin și cremos, poți încerca rețeta de cremă de zahăr ars fără bain marie.

Pentru această rețetă ai nevoie de 500 de grame de carne tocată, 150 de grame de orez, 200 de grame de bacon afumat, 2 cepe mari, 3 căței de usturoi zdrobiți, 2 linguri de ulei și 1 morcov ras. În plus, mai trebuie să pregătești 1 ardei gras, 400 de mililitri de suc de roșii sau roșii pasate, 1 linguriță boia dulce, sare, piper și pătrunjel tocat pentru decor.

Într-o tigaie mare, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă, apoi adaugă usturoiul, morcovul și ardeiul gras, lăsându-le să se înmoaie timp de 5-7 minute. Ulterior, integrează baconul afumat și lasă-l să se rumenească ușor, până își eliberează aroma intensă. Transferă legumele și baconul într-un bol mare, apoi adaugă carnea tocată și orezul. Condimentează generos cu sare, piper, boia dulce, cimbru și oregano, amestecând bine pentru a omogeniza ingredientele. Această compoziție este similară cu cea a sarmalelor tradiționale.

Într-o cratiță adâncă, toarnă sucul de roșii și adaugă compoziția de carne și orez. Lasă totul să fiarbă la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 1,5-2 ore, până când orezul este gătit și carnea s-a frăgezit, iar aromele s-au contopit armonios. Gustă preparatul și ajustează condimentele, dacă este necesar. Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra pentru un plus de prospețime și culoare. Această variantă de sarmale dezbrăcate cu bacon afumat se servește caldă, însă poate fi însoțită de un piure cremos sau o salată verde proaspătă. Indiferent dacă optezi pentru varianta tradițională sau pentru cea cu bacon afumat, secretul pentru cum se fac sarmalele constă în ingrediente de calitate.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tărâmul miraculos din România, pomenit din 1769. Acolo se tratau regii, dar a fost distrus de comuniști
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Horoscopul zilei. Mijlocul săptămânii aduce surprize mari pentru două zodii
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`