Checul este un desert delicios, pe care aproape toate gospodinele știu să îl prepare. În cazul în care te întrebi cum se face checul, în acest articol îți vom prezenta o rețetă simplă, care nu necesită multe ingrediente.
Checul se poate face cu nuci, cu fructe proaspete sau cu fructe din compot. Nici dacă este lăsat simplu nu poate fi ignorat, deoarece este extrem de pufos și delicios. Nici persoanele care se află la dietă nu se pot abține să nu ia o gură din acest desert. Iată cum se prepară checul.
Cum se face checul: Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de chec este una veche, simplă, la care se folosesc ouă, lapte, unt sau ulei. Astfel, pentru o tavă mare sau două forme mici de chec (22X8 cm) aveți nevoie de: 10 ouă, 300 de grame de zahăr, 100 de grame de unt sau ulei, 250 de grame de făină, 25 de grame de cacao neagră, 100 de mililitri de lapte, un praf de sare și arome, după cum considerați: vanilie, rom, portocală.
Mai puteți adăuga și nuci, alune, migdale sau fructe.
Mod de preparare
Peste gălbenușuri puneți un strop de sare și amestecați-le. Apoi, ocupați-vă de albușuri. După ce le-ați bătut bine, adăugați treptat zahărul și amestecați până când obțineți o spumă tare și lucioasă.
Peste gălbenușuri adăugați o lingură de coajă rasă de portocală, o lingură de pastă de vanilie și amestecați bine. Peste această compoziție adăugați unt topit sau ulei, treptat, în timp ce amestecați, exact ca la maioneză. Apoi, adăugați laptele.
Amestecul obținut se toarnă peste albușurile bătute. Cu ajutorul unei spatule, amestecați, cu mișcări ușoare, de jos în sus. Acum, împărțiți compoziția în două. O treime din ea trebuie amestecată cu cacao, iar restul rămâne albă. La compoziția albă folosiți 180 de grame de făină, iar la compoziția cu cacao utilizați restul de 70 de grame de făină. Amestecați ușor, de jos în sus.
Tapetați tava sau tavele cu hârtie de copt și adăugați un strat din compoziția albă. Puneți apoi un strat cu cacao și apoi alternați, pentru a obține un efect de zebră.
Puneți tava la cuptor la temperatura de 190-200 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit. Lăsați checul la copt pentru 40 de minute și verificați-l cu ajuoturul scobitorii. Dacă scobitoarea iese uscată, înseamnă că prăjitura este gata.
Scoateți tava și lăsați-o la răcit. Pudrați cu zahăr vanilat și serviți.
Poftă bună!
Rețetă inspirată de Gina Bradea
Istoria checului
Potrivit istoriei culinare, checul există de prin 1700. El se regăsea în Marea Britanie și avea denumirea de „pound cake”, deoarece la pregătirea sa se folosea câte un pound (o livră), adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.
De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări. Oamenii din diferite părți ale lumii au creat un stil propriu de preparare. Unii au adăugat fructe uscate, iar alții agenți de aromatizare. În unele zone, s-a înlocuit untul cu uleiul, ori s-a adăugat drojdie în compoziție, fapt ce a dus la o prăjitură mai densă. De asemenea, în unele țări, rețeta de preparare a checului presupune și adăugarea de banane sau rom, ori se elimină gălbenușul. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie, pentru aromă.