Culinar

Prăjitura cu caise, un desert pufos și răcoros! Iată ce ingredient trebuie să folosești, pentru un blat extrem de aromat

Publicat: 19 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prăjitura cu caise un desert pufos și răcoros Iată ce ingredient trebuie să folosești pentru un blat extrem de aromat
Pentru o prăjitură aromată și gustoasă, fructele se pun într-un castron și se presară zahărul vanilat peste ele.

Prăjitura cu caise, un desert delicios și rapid, care poate fi servit într-un timp foarte scurt. Este excelentă, mai atunci când aveți musafiri neașteptați.

Iată o rețetă uşoară, pe care o poţi prepara mai ales în această perioadă. Se face repede, cu fructe de sezon. În cazul în care nu vă plac caisele, puteți folosi nectarine sau prune.

Prăjitura cu caise: Ingrediente

Pentru opt porții, aveți nevoie de:

– 500 g caise (sau 10 bucăți mai mari)
– 10 g zahăr vanilat
– 200 g făină
– 10 g praf de copt
– 1/2 linguriță sare
– 4 ouă (mari)
– 200 g zahăr
– 4 linguri ulei
– 4 linguri lapte

 

Cum se prepară prăjitura cu caise

Caisele se spală bine, se taie pe jumătate, se scot sâmburii și se taie cu un cuțit partea de lângă codiță. Pentru o prăjitură aromată și gustoasă, fructele se pun într-un castron și se presară zahărul vanilat peste ele. Apoi, făina cu praful de copt și sarea se cern într-un castron.

Separăm albușurile de gălbenușuri și batem bine gălbenușurile cu zahărul. Ulterior, adăugăm și laptele. Amestecăm bine, de preferat cu un mixer. Adăugăm apoi făina cernută și amestecăm până când se omogenizează. Batem bine albușurile și încorporăm albușurile în compoziție, amestecând ușor cu o lingură.

Compoziția rezultată se pune într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Peste compoziție se pun caisele, una lângă alta. Se dă la cuptor – preîncălzit la 180 grade C pentru 40-45 minute. După expirarea acestui timp, tava se lasă la răcit. Prăjitura poate fi presărată cu zahăr pudră.

Sursa foto: caietulcuretete.com

Rețetă de prăjitură răsturnată cu caise

Pentru prăjitura răsturnată cu caise, gata în jumătate de oră, ai nevoie de următoarele ingrediente:

– 130 gr făină
– 16 caise
– 35 gr unt
– 5 albuşuri
– 5 gălbenuşuri
– 140 gr zahăr
– 1 plic zahăr vanilat
– coajă de la o lămâie rasă

Mod de preparare:

Pentru început, tava trebuie unsă cu foarte puțin unt, apoi este necear să fie tapetată cu hârtie de copt, pentru a nu se lipi. O tavă rotundă, cu inel detașabil ar fi ideală, însă dacă nu aveți, puteți folosi o tavă pătrată. Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.

Fructele trebuie spălate, iar sâmburii trebuie îndepărtați. Apoi, caisele se pun în tavă, cu partea bombată în jos. Se taie untul rece în bucățele mici și se presară peste fructe. Se pun și trei sau patru linguri de zahăr.

Pentru aluat se bat bine albușurile cu un praf de sare, pentru a le transforma în bezea. Treptat, se adaugă zahărul și se continuă să se mixeze, până când albuşurile şi-au dublat volumul. Acum, se încorporează zahărul vanilat și se omogenizează.

Se pune apoi un gălbenuș, continuând mixarea. La final, se adaugă făină, cernută în prealabil, și coaja rasă de lămâie. Pentru acestea nu este nevoie de mixer, ci de o spatulă. Se încorporează cu mișcări ușoare, de jos în sus.

Se toarnă aluatul peste fructele din tavă și se bagă la cuptor, pentru aproximativ jumătate de oră sau până când trece testul cu scobitoarea.
Se scoate tava, iar prăjitura se răstoarnă rapid într-o farfurie întinsă. Se lasă la răcit, iar apoi se poate servi cu zahăr pudră presărat pe deasupra.

Poftă bună!

Adauga un comentariu