Multe gospodine se pot întreba cum se face ciorba de burtă pentru ieși delicioasă și pe placul tuturor. Acest fel de mâncare este unul dintre cele mai apreciate de la noi din țară și nu este foarte greu de preparat. Important e să ții cont de lista de ingrediente și să urmezi fiecare pas cu atenție pentru a obține rezultatul dorit.
O porție de ciorbă de burtă este, probabil, cerința cea mai auzită în restaurantele autohtone. Gustul acrișor și savoarea potențată de usturoi și de smântână fac din acest preparat unul dintre favoritele românilor. Paradoxal, nu este deloc greu de făcut acasă, așadar o poți încerca chiar în bucătăria ta!
Cum se face ciorba de burtă
De origine orientală, ciorba de burtă este una dintre cele mai pregătite ciorbe în bucătăria românească. Deloc complicat de făcut, ciorba de burtă are un gust delicios, iar pregătirea ei are la bază câteva secrete.
Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 3 cepe; 3 morcovi; 1 usturoi; 2 kg burtă prefiartă; 1 țelină; 1 kg oase de vită; 4 ouă; 2 rădăcini de pătrunjel; sare și piper după gust; 500 g smântână; foi de dafin; oțet după gust.
Există adaptări ale ciorbei de burtă în care se poate adăuga verdeață. În primul rând, în apa în care se fierbe burta, se pot adăuga frunze de dafin. Acestea vor ajuta la aromatizarea apei și inclusiv a burții. De asemenea, se adaugă frunze de pătrunjel la final, pentru ornat.
Mod de preparare
Într-un vas mare se pun 4,5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.
Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să farbă împreună cu oasele. Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încăo oră ori până când burta este foarte bine fiartă.
Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurtăoare se scoate burta și legumele fierte. Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.
Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe. Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă.
Restul de legume ferte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă. Ciorba se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot. Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc.Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.
Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe. Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul. Astfel că, acum știi cum se face ciorba de burtă.