Culinar

Cum se face salata de vinete cu reteta celebrei Sanda Marin

Publicat: 11 aug. 2020
Cum se face salata de vinete dupa Sanda Marin
Salata de vinete se prepară relativ ușor

Cum se face salata de vinete? Celebra Sandra Marin propune o reţetă uşoară, dar inedită: salată de vinete. E specifică sezonului, are aromă delicioasă şi se poate consuma atât goală, cât şi cu pâine de casă.

Ingrediente:

  • 8 vinete medii
  • 1 ceapă galbenă mai mare
  • 150 ml ulei, preferabil de floarea soarelui
  • piper negru
  • sare

Pentru decor: frunze de pătrunjel şi o roşie

Mod de preparare:

Spală vinetele și şterge-le cu un prosop absorbant. Coace-le apoi fie pe aragaz, fie pe plită. Dacă vrei să le prepari în tavă, la cuptor, trebuie să ştii că nu se vor coace, ci mai degrabă vor fierbe. Înţeapă vinetele înainte de a le pune la copt, ca să nu explodeze şi să împroaşte suc pe pereţi.

Curăţă şi toacă mărunt ceapa. Spală frunzele de pătrunjel şi roşia. Pe aceasta din urmă feliaz-o după preferinţe. După ce vinetele s-au copt, lasă-le la scurs. Zeama care se adună este amăruie.

Sfat: nu spăla vinetele după ce le cureţi. Altfel, îşi vor pierde din aroma de afumat.
Toacă vinetele cu ajutorul unui cuţit special, pune-le într-un bol şi încorporează ceapa şi uleiul. Ultimul trebuie pus moderat, nu tot odată, pentru că e posibil să nu ai nevoie chiar de 150 ml.
Decorează după preferinţe cu roşie şi pătrunjel. Unele persoane adăugă în salata de vinete şi maioneză.

Cine este Sanda Marin

Sanda Marin a fost o autoare de cărţi culinare, pe numele ei adevărat Cecilia Maria Zapan (născută Simionescu). Pe la începutul anilor `30, nemulţumită fiind de cărţile de bucate care se găseau pe atunci, şi-a pus în gând să demonstreze că gătitul este o artă. A ales un pseudonim întrucât era nesigură ca pe succesul cărţii. Volumul ei cu reţete a fost publicat în anul 1936, cu prefaţa realizată de Păstorel Teodoreanu. Taăl autoarei era directorul editurii care publicase cartea.

Adauga un comentariu