Prima pagină » Culinar » Cum se face tochitura. Rețeta tradițională care îți va încânta papilele gustative

Cum se face tochitura. Rețeta tradițională care îți va încânta papilele gustative

17 nov. 2023, 14:30,
în Culinar

Multe gospodine vor să afle cum se face tochitura, în funcție de anumite zone ale țării. Tochitura este vedeta sezonului de iarnă și este nelipsită de la masa de Crăciun sau de Revelion. Pentru a obține un preparat culinar savuros, trebuie să ținem cont de câteva trucuri. Iată rețeta tradițională care îți va încânta papilele gustative.

Cum se face tochitura

Când vine vorba de tradiționala tochitură, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Pe placul multora dintre noi este tochitura cu carne de porc, dar aceasta poate fi făcută și cu amestec din carne de porc și pui sau cu cârnați afumați.

Rețetele de tochitură diferă de la o zonă la alta, așa că multe persoane vor să afle cum se face tochitura perfectă. Tochitura tradițională se face cu bucăți potrivite de carne de porc, ouă ochiuri, brânză de burduf, telemea rasă și se servește împreună cu murături și mămăliguță.

Tochitura este ideală de servit la mesele de sărbătoare în familie, la mesele de Crăciun și Revelion, dar și atunci când vrem să ne răsfățăm papilele gustative cu o mâncare delicioasă. Pentru iubitorii de preparate culinare făcute după rețeta bunicii, putem pregăti și niște cârnați de casă.

Secretul celor mai buni cârnați constă în frământarea și condimentarea umpluturii. La fel de bine putem face și o piftie de cocoș, vedeta meselor de Crăciun.

Trucuri care te vor ajuta să pregătești o tochitură de casă delicioasă

Tochitura este o mâncare tradițională românească ce se pregătește de multe gospodine. Aceasta se face după diferite rețete, în funcție de zona țării. Printre cele mai apreciate și cunoscute rețete se află tochitura de porc cu cârnați afumați, tochitura moldovenească, tochitura de porc dobrogeană, tochitura ardelenească, oltenească sau tochitura cu carne de porc și pui.

Pe placul multora dintre noi este tochitura moldovenească. Pentru aceasta vom avea nevoie de 700 g de carne de porc, 300 g de cârnați afumați, 2 linguri de untură, 1 lingură de ulei, 200 ml de vin alb, 250 ml de apă, 1 lingură de bulion, 250 ml de suc de roșii, 4 căței de usturoi, 1 crenguță de cimbru, 2 foi de dafin, pătrunjel, sare, piper și boia de ardei dulce.

Mai întâi vom pregăti carnea de porc. Se spală, se taie în bucăți mici și se lasă la scurs. Cârnații afumați se feliază. După aceea se pune untura la încins într-un ceaun. Se adaugă bucățile de carne de porc și se lasă la gătit la foc mic. Când carnea începe să capete o textură moale, se pun feliile de cârnați afumați apoi foile de dafin și cimbrul.

Într-un bol se amestecă bulionul cu sucul de roșii și se toarnă în ceaunul cu carne. Se potrivește gustul cu sare, piper și boia. Înainte de a lua ceaunul de pe foc se mai pun doi căței de usturoi. Tochitura moldovenească se servește caldă, cu brânză sărată deasupra, cu ouă ochiuri, verdeață tocată și mămăligă.

Rețetele de tochitură diferă de la o zonă la alta. Acest preprat culinar este pe placul multora dintre noi și este nelipsit de la mesele de Crăciun sau de Revelion, alături de alte bucate alese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2024
05 decembrie 2024