Sanatate

Cum se folosesc picăturile de ochi? Află totul despre utilizarea incorectă a acestora – VIDEO

Publicat: 03 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se folosesc picăturile de ochi Află totul despre utilizarea incorectă a acestora - VIDEO
Picăturile de ochi reprezintă medicamente prescrise pentru numeroase probleme oftalmologice, de la uscarea ochilor, alergii și infecții, până la boli oculare severe, cum ar fi glaucomul.

Nu știi cum se folosesc corect picăturile de ochi? Ai ajuns în locul potrivit! În rândurile care urmează, ți-am pregătit cele mai bune sfaturi ale prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, în ceea ce privește utilizarea corectă și incorectă a picăturilor oftalmice.

Picăturile de ochi reprezintă medicamente prescrise pentru numeroase probleme oftalmologice, de la uscarea ochilor, alergii și infecții, până la boli oculare severe, cum ar fi glaucomul. Astfel că, indiferent dacă trebuie să tratezi o afecțiune oftalmologică severă ori o banală iritație a globului ocular, este nevoie să știi cât mai multe informații despre folosirea corectă a picăturilor de ochi. Utilizate incorect, acestea pot genera probleme serioase la nivelul ochilor, lucru pe care nimeni nu și-l dorește.

Cum se folosesc picăturile de ochi? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Problema este atunci când folosim picături cu antibiotic prelungit”

Înainte de a folosi picături de ochi, asigură-te că acestea ți-au fost recomandate de un medic de specialitate. Doar așa eviți să faci mai mult rău decât bine. Apoi, spală-te pe mâini cu apă și săpun din abundență. Apleacă ușor capul pe spate și trage pleoapa inferioară în jos cu degetul arătător, în așa fel încât să se creeze un mic „buzunar”. Ține aplicatorul cu vârful în jos în cealaltă mână și apropie-l cât mai mutl de ochi, dar fără a-l atinge. Privește în sus, apasă ușor pe recipient, până când se scurge un strop. Apoi, îndepărtează degetul arătător și închide ochiul timp de 1-2 minute, lăsând capul în jos. Ai grijă să nu clipești și să nu strângi pleoapele. Șterge excesul din jurul ochilor și spală-te, din nou, pe mâini.

Poți utiliza lacrimi artificiale, dar și picături de ochi cu antibiotic, însă doar la recomandarea unui medic otaflmolog. Iată ce se întâmplă în care folosești picăturile în mod incorect:

„La lacrimi artificiale nu este nicio problemă, poate să pună și copilul, mai ales dacă acel produs cu lacrimi artificiale este fără ceea ce numim noi prezervanți. Este o lacrimă specială care, practic, uneori, ajută să fie o cantitate și o calitate a lacrimilor mult mai bună, cu atât mai mult cu cât stă mult mai mult în fața unor gadget-uri, stă mai mult în fața unui calculator și se spune, este adevărat, uităm să clipim și atunci calitatea filmului lacrimal, care scapă și întreține primul geam al ochiului, corneea, nu este la fel de bună. Deci nu aici este problema. Problema este atunci când folosim picături cu antibiotic prelungit, pentru că, la un moment dat, nu mai avem reacție, deci pacientul nu mai reacționează la antibioticul respectiv. Creează o rezistență și atunci când va avea nevoie nu îi mai găsim antibioticul potrivit și uneori, chiar, este rezistent la aproape toate antibioticele și îi găsim un antibiotic foarte greu, atunci când îi facem o antibiogramă.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, la BZI LIVE.

Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Alte tipuri de picături, cum sunt picăturile care au dexametazonă sau betametazonă pot să crească presiunea intraoculară”

Potrivit medicului Camelia Bogdănici, folosirea picăturilor de ochi care au în componența lor dexametazonă sau betametazonă pot să crească presiunea oculară atât la copil, cât și la adult. Astfel de picături sunt contraindicate persoanelor care prezintă risc de glaucom.

„Alte tipuri de picături, cum sunt picăturile care au dexametazonă sau betametazonă pot să crească presiunea intraoculară, atât la copil, cât și la adult și, mai ales, atenție, acolo când știm că există un risc de glaucom. Asta înseamnă, de obicei, creșterea presiunii intraoculare. Într-o familie în care a existat cineva care a avut glaucom primitiv cu unghi deschis există acest risc și atunci nu este bine să prelungim tratamentul. Unora le dai niște picături și spun: „Vai, mi-a făcut foarte bine” și își pun o lună. Nu! Trebuie să punem 7 – 10 zile, o pauză și eventual să mai continuăm. Niciodată nu trebuie să punem un produs care are un astfel de antiinflamator prelungit.”, a adăugat medicul Camelia Bogdănici.

Adauga un comentariu