Remedii naturiste

Cum se folosește cărbunele vegetal activ

Publicat: 09 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se folosește cărbunele vegetal activ
Ideal este sa alegeti pulberea pură, care este direct activă.

Cărbunele vegetal activ este apreciat în special în medicina naturistă pentru proprietățile sale digestive și purificatoare. În caz de balonare sau tulburari gastrice, cărbunele activ poate sa fie foarte eficient.

Cărbunele vegetal provine din calcinarea, fără aer și la temperatură ridicată (600-900°C), a cojilor de lemn sau de nucă de cocos. O a doua calcinare, în prezența vaporilor de apă, a aerului sau a gazelor oxidante, îi mărește capacitatea de absorbție. Se spune apoi că este „activat”. Cărbunele „super-activat” a fost calcinat mai mult timp, ceea ce mărește și mai mult suprafața de absorbție și, prin urmare, eficiența acesteia.

Ce efecte are cărbunele vegetal

Desi este cunoscut încă din Antichitate pentru proprietățile sale de curățare, în 1813 un chimist francez i-a demonstrat acțiunea anti-otravire înghițind arsenic acoperit cu cărbune, iar aceasta combinatie nu i-a pus sănătatea în pericol.

Cărbunele vegetal se găsește vândut sub formă de pulbere sau capsule. Ideal este sa alegeti pulberea pură, care este direct activă. Capsulele sunt formate adesea din gelatină animală și aditivi.

În ceea ce privește originea carbunelui (fag, mesteacăn, bambus etc), efectele sunt diferite în funcție de persoană. Putem încerca mai multe pentru a vedea care dintre ele ne convine cel mai bine, explică Sarah Juhasz, inginer în inginerie biologică și naturopat, potrivit Top Sante.

Cărbunele activ trece prin tractul digestiv, captând substanțele nedorite. Gazele din fermentație, reziduurile de pesticide, bacteriile rele, aditivii, metalele grele sunt apoi eliminate prin scaun.

De aceea, este recomandat în caz de diaree, balonare, gastroenterită, arsuri la stomac, intoxicații alimentare. De asemenea, este eficient împotriva respirației urât mirositoare și ajută la lupta împotriva excesului de grăsime din sânge, adaugă expertul citat mai sus. Și din moment ce absoarbe medicamentele, acestea nu trebuie luate în același timp, ci 2 sau 3 ore mai târziu. Dacă luați medicamente în fiecare dimineață, luați cărbunele activ la prânz.

Cum se folosește cărbunele vegetal activ

Intr-o cură, luati 2 lingurițe diluate într-un pahar mare de apă sau iaurt de soia, înainte de fiecare masă, timp de 15 zile. Poate fi luat și ocazional, de exemplu, după sărbători, spune Sarah Juhasz, o lingură într-un pahar mare de apă, dimineața, pe stomacul gol.

Deoarece cărbunele poate promova constipația, trebuie sa bem multa apa. În bucătărie, fără gust și fără miros, colorează preparatele: pâine, macaroane, înghețată, clătite, burgeri. O lingură mare de cărbune praf este suficientă pentru a nuanța 500 g de făină.

Adauga un comentariu