WoW!

Cum se poartă corect masca de protecție – Mit spulberat

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se poartă corect masca de protecție - Mit spulberat
Știai că... e doar un mit că masca chirurgicală se poartă în funcție de culoare?

De mai bine de 6 luni suntem nevoiţi să cumpărăm măşti de unică folosinţă din farmacii. Mai nou au apărut pe piaţă şi măştile realizate din diverse ţesături. Indiferent pe care o alegi, trebuie să ştii cum se poartă corect masca de protecție.

La birou, la piaţă, în magazin ori chiar şi în apropierea zonelor aglomerate trebuie neapărat să avem masca la noi, pentru a ne proteja gura şi nasul. În ciuda tuturor materialelor educative difuzate în pandemie, extrem de multe persoane poartă incorect masca. Regula este valabilă indiferent că e mască de unică folosință ori mască cusută în casă.

Cu ce culoare se poartă masca chirurgicală?

Atenţie! Ideea că masca chirurgicală, luată din farmacie, trebuie purtată cu partea colorată înspre tine dacă eşti bolnav, e greşită. La fel de eronată este şi ideea că, dacă nu eşti răcit, trebuie să pui partea colorată în exterior. Singurul mod corect este de a purta masca de protecţie cu partea albă înspre interior. Nu există ideea de bolnav sau sănătos, mască albă ori mască albastră.
Trebuie însă să ştii că partea colorată e tratată cu o substanţă ce trebuie să neutralizeze microbii şi să împiedice pătrunderea lor în căile respiratorii. Partea albă are rol de filtru.

Cum se poartă corect masca de protecţie?

Iată câteva reguli pe care trebuie să le respectăm cu toţii, indiferent de vârstă, istoric medical, locul în care ne află s.a.m.d.:

  • poartă masca în locuri aglomerate (piaţă, supermarket, cofetarii, farmacii, loc de muncă, treceri de pietoni, scoală etc.);
  • acoperă-ţi şi gura, şi nasul cu masca de protecţie. Nu o purta sub barbă ori sub nas. Nu are nici un sens;
  • poartă masca dacă eşti răcit, indiferent că este sau nu pandemie. Astfel, nu vei răspândi microbii când vei tuşi ori vei strănuta;
  • în momentul în care masca chirurgicalĂ s-a umezit, arunc-o. Nu există ideea de a o dezinfecta ori de a o lăsa în aer liber câteva ore. Este îmbibată de microbi şi nu îi poţi omorî. Ideal este să schimbi masca o dată la 3-4 ore, chiar dacă e mască făcută din țesătură. Dacă ai măşti reutilizabile, trebuie la fel să le schimbi. Pune-o pe cea folosită într-o pungă, iar acasă spal-o cu atenţie, dar separat de rufe. După ce s-a uscat, trece cu fierul de călcat peste ea de câteva ori.

Cum se foloseşte masca?

Respectă pas cu pas următoarele lucruri:

  • spală-te şi dezinfectează-ţi mâinile cu săpun, apă şi alcool sau dezinfectant cu cel puţin 70% alcool;
  • pune-ţi masca la gură, acoperind şi nasul. Dacă e de unică folosinţă, trece elasticul pe după urechi. Dacă e reutilizabilă, leagă părţile de sus după cap, deasupra urechilor, iar cele de jos, pe sub urechi;
  • când schimbi masca, mai întâi spală-te pe mâini şi foloseşte dezinfectant;
  • apucă cu grijă masca de elastic sau de cordeluţă, fără ca suprafaţa exterioară să-ţi atingă fața, şi arunc-o la gunoi sau bag-o într-o pungă;
  • spală-te iarăşi pe mâini şi dezinfectează-te.

Iată ce ne spune Ioana Simian, medic dermatolog, despre cum se poartă corect masca de protecție:

Adauga un comentariu