Kombucha este o băutură spumoasă delicioasă, deosebit de interesantă, deoarece este un probiotic eficient și mult mai ieftin decât suplimentele alimentare din comerț! Iată o mică rețetă simplă pentru a pregăti acasă această băutură vie, un adevărat atu pentru sănătatea ta.
Cum se pregătește 1L de kombucha?
În primul rând, și acesta este probabil cel mai puțin ușor pas: trebuie să obțineți o tulpină părinte. O puteti cumpara de pe internet. După cum veți vedea, tulpinile Kombucha se înmulțesc rapid: cu fiecare preparat, se formează o nouă tulpină. O mamă, care are o durată de viață de aproximativ 3 luni, generează astfel o mulțime de descendenți. Deci este un proces infinit!
Pentru celelalte ingrediente:
1L de apă de izvor
ceai organic sau negru
zahăr alb sau zahăr din trestie
1 borcan spălat cu oțet, 1 cratiță, 1 lingură de lemn, 1 recipient de sticlă, 1 strecurătoare, 1 sticlă de sticlă
Etapele pregătirii kombucha
Pasul 1:
Începeți prin amestecarea a 70g zahăr alb sau zahăr din trestie în apă rece. Se încălzește, amestecând, până când fierbe apa.
Pasul 2:
Odată ce zahărul a fost dizolvat, luați cratița de pe foc și turnați 2 lingurițe de ceai sau scufundați 3 pliculețe.
Este recomandabil să folosiți ceai organic vrac, deoarece plicurile conțin uneori aditivi. De asemenea, preferați ceaiul negru pentru a vă pregăti kombucha deoarece ar reprezenta cel mai bun bulion de cultură existent, acesta permițând o concentrație mai mare de acid lactic și glucuronic. Se lasă la infuzat 15 minute.
Pasul 3:
Se filtrează și se toarnă ceaiul dulce într-un recipient de sticlă pentru a-l răci. Nu turnați ceai fierbinte pe tulpina mamei! Pasul de răcire este important.
Pasul 5:
Odată ce ceaiul s-a răcit, turnați-l într-un borcan de sticlă curățat anterior cu oțet de mere.
Pasul 6:
Așezați tulpina mamă de Kombucha în borcan. Trebuie să găsiți suprafața mai netedă și mai ușoară a acesteia care trebuie să fie sus. Butucul poate rămâne în partea de jos sau poate pluti în acest moment al procesului.
Pasul 7:
Este important ca preparatul „să respire”, dar trebuie protejat și de praf și de posibile insecte: țineți borcanul deschis, dar puneți o cârpă curată deasupra și prindeți-l cu o bandă elastică.
Pasul 8:
Lăsați să stea zece zile. Veți vedea că băutura este gata odată ce noua mamă s-a format pe mama inițială: discul va fi dublat ca dimensiune și va pluti la suprafață.
Pasul 9:
Îndepărtați tulpina mama (cu degetele curate!); puneți-o într-un castron cu puțin amestec. Tulpina vă va servi pentru o pregătire viitoare. O puteți păstra câteva luni la frigider. Se filtrează amestecul și se toarnă într-o sticlă de sticlă curățată cu oțet de mere. Depozitați într-un loc răcoros câteva săptămâni!