Dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, a explicat în emisiunea BZI LIVE cum se realizează replantarea unui dinte avulsionat. Care sunt pașii pe care medicul trebuie să-i respecte în această situație?
Avulsia dentară este des întâlnită după un traumatism și constă în extracția accidentală a unui dinte din alveola sa. Din fericire, există posibilitarea replantării acestui dinte avulsionat, dar acest lucru depinde, în mare măsură, de atitudinea pacientului. Pentru ca procedura să fie un real succes, este foarte important ca persoana afectată să cunoască o serie de reguli, pe care să le respecte întocmai. Iată care sunt acestea.
Cum se realizează replantarea unui dinte avulsionat? Recomandările medicului Andreea Daniela Alexe
Replantarea unui dinte avulsionat este posibilă, însă pacientul trebuie să respecte următoarele reguli: să își păstreze calmul, pentru a avea situația sub control; să protejeze dintele căzut, să îl atingă doar în zona coroanei și să îl transporte în ser fiziologic sau în lapte (dacă nu este posibil, pacientul poate ține dintele în gură) și să se prezinte, de urgență, în cabinetul medicului stomatolog (în primele 60 de minute). Rata de succes a intervenției crește dacă dintele stă cât mai puțin timp în afara alveolei.
„În cazul în care avem un accident sau primim o lovitură și dintele sare din alveolă cu tot cu rădăcină, acesta poate fi salvat. Cum? Îl găsim, îl punem în ser fiziologic sau în lapte și mergem cu el la medicul stomatolog în jumătate de oră, maxim o oră, pentru a-l replanta la locul său. Cu cât ajungem mai repede la medicul stomatolog, cu atât șansele cresc ca el să poată fi salvat. De ce ser fiziologic? Pentru că este o soluție sterilă. De ce lapte? Pentru că, pe suprafața rădăcinii se află niște celule care au un pH asemănător cu cel al laptelui. Astfel, șansele lui de a supraviețui, cresc.”, a declarat medicul Andreea Daniela Alexe, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Andreea Daniela Alexe: „Medicul igienizează dintele respectiv și alveola foarte bine”
Pașii pentru replantarea unui dinte avulsionat sunt simpli. În primul rând, se igienizează foarte bine dintele respectiv și se curăță de tot ce poate conține (de exemplu pământ sau bacterii). Apoi, se curăță cu atenție și alveola. Dintele este pus cu grijă la locul său, se coase în jurul lui, după care este ținut sub observație. În cazul în care apar inflamații sau infecții, se poate încerca și un tratament endodontic.
„Medicul, în primul rând, igienizează dintele respectiv foarte bine. Trebuie curățat de tot ce conține el: urme de pământ, bacterii. Și alveola (locul în care a stat dintele), la rândul ei, se curăță și aceasta. Se face această replantare, ține mai mult de chirurgie. Punem dintele la loc, coasem în jurul lui și îl ținem sub observație. Trebuie să vedem că situația se îmbunătățește, că plantarea dintelui se face cu succes în următoarele zile. Adică să nu avem inflamație, să nu apară vreo infecție, ar trebui să dea semne că e în regulă. Dacă nu, se poate încerca și un tratament endodontic, adică se scoate nervul, încercăm și așa să-l salvăm și îl ținem pe poziție. Și dacă nici așa nu reușim, din păcate se renunță la dințișorul respectiv și se apelează la implant.”, a mai spus dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară.