Local

Cum se ține corect postul Crăciunului? Părintele Calistrat Chifan explică: „Să ne curățim simțirile și să scoatem răutățile din ascunzișurile inimii noastre” – VIDEO

Publicat: 17 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cum se ține corect postul Crăciunului Părintele Calistrat Chifan explică Să ne curățim simțirile și să scoatem răutățile din ascunzișurile inimii noastre - VIDEO
Calistrat Chifan este așteptat de mii de credincioși la slujbă

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre postul Crăciunului. Cum se ține corect?

Postul Crăciunului, cunoscut și ca postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, durează 40 de zile. Acesta începe de pe 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie. Potrivit Bisericii Ortodoxe, postul Crăciului este mult mai ușor de ținut, spre deosebire de postul Paștelui, deoarece cuprinde multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.

În cele 40 de zile de post, au loc trei mari sărbători, și anume: Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nicolae.

Cum se ține corect postul Crăciunului și care este rolul acestuia? Părintele Calistrat: „Face lumină în suflet și, implicit, izgonește demonii”

Potrivit părintelui Calistrat, rostul postului este de a face lumină în suflet și de a izgoni demonii. Ținut corect, acesta presupune renunțarea la carne, ouă și lapte sau, cum ar spune bunicii, la mâncarea de dulce. Miercurea și vinerea se consumă bucate fără ulei și fără vin, marțea și joia se dezleagă la untdelemn și vin, iar sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie exclusiv, este dezlegare la untdelemn, vin și pește.

„Iată rostul postului. Face lumină în suflet și, implicit, izgonește demonii. Spune în Pesticostar, în săptămâna a patra, după Paști: „Să ne curățim simțirile și să scoatem răutățile și toate neputințele din ascunzișurile inimii noastre, prin cruce și prin Înviere și prin lumina lui Hristos”. De unde iau eu lumina lui Hristos din post?”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Când eu mă îndrept spre mâncarea de post, împlinesc o altă poruncă din Rai”

Postul este cel mai apropiat de veganism, un regim alimentar mai strict decât vegetarianismul. A fi vegan înseamnă a nu consuma carne, lapte, brânză, ouă, adică niciun aliment care să conțină proteină animală. Astfel, veganismul, asemenea postului, constă în consumarea alimentelor vegetale, fie ele crude, coapte, fierte, înmuiate sau uscate.

„Ce înseamnă postul? Dacă îl luăm din punct de vedere terapeutic, îl numim vegan. Sunt cei care nu mănâncă niciun fel de proteină, de absolut orice factură, animală sau de orice fel: carne, lapte, brânză, ouă, orice produs care are în el proteină animală. Deci ce mănâncă veganul? Mănâncă lucruri vegetale, crude, coapte, fierte, înmuiate, uscate, în diferite forme. Dar acele fructe, ca să crească, de ce au nevoie? De lumină. Se numesc fitofage, de la procesul de fotosinteză. Deci o buruiană, dacă nu stă la soare și nu se încarcă cu lumină, nu crește, nu rodește, nu înflorește, nu face fructe, nu face poame, nu face nimic, se usucă. Când eu mă îndrept spre mâncarea de post, împlinesc o altă poruncă din Rai. Ce-i spune Dumnezeu lui Adam? „Vezi livada aceasta, vezi pomii aceștia? Din toți pomii să mănânci, gustă din ei, numai în pomul cunoștinței binelui și răului să nu te amesteci, că acolo e o taină. Poți să mori în clipa în care mănânci.” Postul este de o vechime cu Adam și Eva. Ei au fost primii oameni cărora Dumnezeu le-a pus porunca postului.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, pentru a explica se înseamnă postul Crăciunului.

Comentarii
Adauga un comentariu