Cum se transmite hepatita C. Hepatita virală este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de diferiți virusuri, inclusiv virusurile hepatitei A, B, C, D sau E și, mai rar, de alte virusuri, cum ar fi herpes simplex, virusul Epstein-Barr (care provoacă mononucleoza) sau citomegalovirus. Aceste infecții afectează și alte organe, nu doar ficatul.
Infecția poate fi acută (cu o durată relativ scurtă) și se poate rezolva spontan, dar poate deveni, de asemenea, cronică și poate dura mai mult, uneori pe viață (este cazul hepatitelor B, C și D), în special în lipsa tratamentului, datorită faptului că oamenii nu știu neapărat că sunt infectați.
Pentru virusul hepatitei C, există diferite genotipuri (adică diferite tipuri de virusuri), ceea ce are consecințe asupra tratamentului și prevenirii. În funcție de genotip, rata de succes a tratamentelor variază, iar eficiența anumitor noi tratamente este limitată la genotipuri specifice. În plus, o persoană vindecată de infecție cu un genotip dat poate fi încă infectată cu virusul hepatitei C al unui alt genotip. Prin urmare, trebuie aplicate măsuri preventive.
Cum se transmite hepatita C. Simptome
Perioada dintre infecția cu virusul hepatitei C și debutul simptomelor (perioada de incubație) este de la una la trei luni.
Hepatita acută (sau de scurtă durată, adică mai puțin de 6 luni) poate să nu producă simptome (aproximativ 20-30% din cazuri). Când provoacă simptome, putem observa:
oboseală
febră
pierderea poftei de mâncare
scădere în greutate
greață și / sau vărsături
dureri abdominale sub coaste, in dreapta
dureri articulare
icter (icter)
mâncărime (prurit)
urină întunecată și scaune ușoare
Hepatita cronică (sau hepatita prelungită, adică mai mult de 6 luni), de multe ori nu provoacă simptome. Pe de altă parte, când infecția a avansat în stadiul de ciroză, pot fi observate următoarele simptome:
oboseală
icter (icter)
gleznele umflate
un abdomen umflat (ascită)
o stare de confuzie (manifestată printre altele prin tulburări de atenție, iluzii sau halucinații vizuale / auditive, anxietate și comportamente nepotrivite sau periculoase pentru persoana sau anturajul acesteia)
vânătăi pe piele
sângerare prelungită atunci când persoana este rănită
dilatarea venelor din jurul ombilicului.
Cum se transmite hepatita C
Hepatita C este o boală virală cauzată de virusul hepatitei C.
Acest virus este transmis mai ales prin sânge, mai rar și în timpul actului sexual, deși este mult mai rar decât în cazul hepatitei B și apare mai ales la bărbații care au relații sexuale cu alți bărbați și care sunt în același timp infectati cu virusul HIV (SIDA).
Factorii de risc
Factorii de risc pentru infecția cu virusul hepatitei C provin din modul său de transmitere:
toate situațiile care ne expun la un posibil contact cu sângele contaminat de virus (injecții cu materiale nesterile, transfuzii de sânge (înainte de 1992) sau produse din sânge (înainte de 1987), dializă, tatuaj, piercing, folosirea acelorași foarfece de unghii, instrumente de manichiură sau pedichiură, lame de ras sau periuță de dinți)
anumite situații care ne expun la contactul cu sperma, în special la bărbații care fac sex cu bărbați și care sunt infectați cu HIV, în special în cazul relațiilor sexuale deosebit de violente (actul sexual, mai ales dacă sunt însoțite de utilizare diferitelor obiecte etc.).
Virusul hepatitei C nu se răspândește printr-un simplu contact cum ar fi îmbrățișarea, sărutul, schimbul de alimente sau ustensile de gătit.