Actualitate

Cum se va desfășura noul an școlar. Raluca Turcan vorbește despre un sistem hibrid

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se va desfășura noul an școlar. Raluca Turcan vorbește despre un sistem hibrid
Cum se va desfășura noul an școlar. Raluca Turcan vorbește despre un sistem hibrid

Cum se va desfășura noul an școlar. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, începând din toamnă, școala s-ar putea desfășura în sistem hibrid. Astfel, regimul clasic ar putea fi completat de învățământul online, în special în mediul urban.

„Ne dorim școala în condiții normale, însă suntem pregătiți și cu măsuri pentru școala în condiții dificile. Avem planuri de măsuri propuse de asociația părinților, de la Ministerul Educației și de la INSP”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a mai spus că, în cazul în care anul școlar va începe online, se va urmări o bună desfășurare a acestuia.

”Toate planurile vor fi puse cap la cap și vor urmări – dacă vom ajunge să avem învățământ online, acoperirea învățământului online să fie mai mare – acoperire teritorială și existența de tehnologie, să existe conținut online, calitatea predării mai bună, pregătirea profesorilor pentru această predare, să fie pregătită infrastructura școlară care să permită reducerea numărului de elevi”.

Cum se va desfășura noul an școlar: 50% școală fizică  și 50% școală online

De asemenea, Raluca Turcan a menționat că cea mai mare problemă apare în  mediul urban, unde aglomerarea din clase este foarte mare, de aproximativ 32 – 36 de elevi. Tocmai de aceea se dorește implementarea unui sistem hibrid.

”Un sistem hibrid – 50% școală fizică 50% școală online – a apărut ca propunere din partea instituțiilor educaționale, al asociațiilor de părinți, dar un sistem hibrid presupune ca și zonele dezavantajate să fie acoperire cu net, să existe tehnologie și profesorii să știe să predea, copiii să fie sprijiniți de părinți”, spune Raluca Turcan.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban îi avertiza pe cei din domeniul educației să fie pregătiți să înceapă cursurile doar online.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o decizie privind deschiderea școlilor va fi luată în funcție de evaluările fiecărei etape. Minsitrul Sănătății a precizat că există un grup de lucru,  o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, condusă de Raluca Turcan, care se ocupă cu gestionarea măsurilor de reîncepere a noului an școlar.

„Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.

Mai multe scenarii luate în calcul

Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise în toamnă școlile din România a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei scenarii, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19: prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / la clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu.

Astfel, primul scenariu are în vedere prezența fizică 100% la şcoală a tuturor copiilor, în programul normal de lucru de anii trecuți.

Scenariul al II-lea propus Guvernului este 50% la şcoală şi 50% online. Acesta presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, se arată în document.

Planul prevede ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea didactică în școli și grădinițe (în scenariile: 50/50% sau chiar şi 100% online).

Scenariul al III-lea prevede învățământ 100% online.

Ministrul Sănătății îndeamnă românii la prudență și la respectarea măsurilor de siguranță, spunând că deciziile cu privire la reînceperea anului școlar vor fi luate abia spre sfârșitul verii.

”La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui primului moment pandemic”, a spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu