Prima pagină » Sanatate » Cum știi că ai splina mărită și care sunt cauzele

Cum știi că ai splina mărită și care sunt cauzele

23 sept. 2024, 13:40,
Redacția BZI în Sanatate

Splenomegalia sau splina mărită este o consecință a unei alte afecțiuni, nu o boală în sine. Infecțiile, anemia, afecțiunile ficatului sau anumite tipuri de cancer pot duce la creșterea în volum a acesteia. Dimensiunea normală nu este un standard, ci variază în funcție de înălțime, vârstă și sex.

Splina mărită înseamnă creșterea dimensiunilor și volumului acesteia. Multe probleme, de la infecții în corp și până la afecțiuni hepatice și cancer, pot fi explicația pentru creșterea în volum a acestui organ. Greutatea normală a acesteia, un organ situat în partea stângă, sub coaste, este în jur de 150 gr, iar diametrul cranio-caudal, adică de la cap la coadă este de 120 cm.

Splina mărită este o afecțiune de multe ori asimptomatică

Splina mărită este o afecțiune reprezentată de mărirea acesteia, care crește în dimensiune de la 180 – 200 de grame la 400 – 500 de grame. În astfel de cazuri, aceasta se poate simți la o simplă palpare abdominală.

Splina este un organ aflat în partea stângă a abdomenului, cântărește 180 – 200 de grame și are un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar, aceasta trimițând în situații speciale sânge în vasele sangvine, de exemplu în cazul hemoragiilor.

Splenomegalia este descoperită adesea în timpul unor teste de rutină, deoarece majoritatea pacienților nu prezintă simptome. Durerea prezentă în partea stângă a abdomenului este un simptom comun al splinei mărite, împreună cu senzația de plenitudine, chiar dacă pacientul a consumat o cantitate mică de alimente.

Pe lângă toate acestea, unii pacienți pot prezenta și semne precum oboseală nejustificată, hemoragii gingivale sau nazale, sughiț frecvent, apetit redus, mâncărimi ale pielii și infecții frecvente. Cele mai frecvente cauze ale măririi splinei includ anomalii ale sângelui, afecțiuni hepatice, infecții ale splinei.

În ceea ce privește anomaliile sângelui, ei bine, afecțiuni precum leucemia pot influența apariția splenomegaliei, se estimează ca aproximativ 64% din cazurile de splină mărită sunt cauzate de anomaliile sângelui.

Afecțiunile hepatice, adică ciroza sau hepatita pot cauza o presiune crescută în venele care alimentează ficatul, astfel splina poate fi afectată. Ca urmare, aceasta începe să se mărească, caz în care poți încerca câteva rețete sănătoase și rapide.

Deoarece splina este un factor-cheie al sistemului imunitar, așadar, vorbim despre infecții precum mononucleoza, tuberculoza, endocardita infecțioasă sau SIDA pot determina mărirea acesteia.

Cum funcționează acest organ

Splina se află sub cutia toracică, lângă stomac, pe partea stângă a abdomenului. Este un organ moale, spongios, care îndeplinește mai multe sarcini. Spre exemplu filtrează și distruge celulele sangvine îmbătrânite; previne infecția prin producerea de celule albe în sânge și acționează ca o primă linie de apărare împotriva organismelor ce pot cauza boli sau infecții; depozitează celulele roșii din sânge și trombocitele, care ajută la formarea cheagurilor de sânge și oprirea hemoragiilor.

O splină mărită afectează fiecare dintre aceste funcții vitale și devine periculos. Pe măsură ce splina crește, aceasta filtrează celulele roșii normale din sânge, dar și pe cele anormale, readucând numărul de celule sănătoase din fluxul sangvin.

De asemenea, poate reține prea multe trombocite. Excesul de celule roșii din sânge și trombocite poate afecta funcționarea normală a splinei.

Orice persoană, indiferent de vârstă, se pot confrunta cu splina mărită, însă specialiștii au identificat anumite grupuri de risc precum copiii și tinerii cu infecții precum mononucleoza, pacineții cu bolile Gaucher și Niemann-Pick, persoanele care locuiesc sau călătoresc în zone în care malaria este frecventă.

Specialiștii recomandă pacienților care suferă de splină mărită să evite sporturile de contact și să poarte în permanență centura de siguranță, pentru că, în cazul unui accident, aceasta va proteja splina precum și alte organe.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Ce imagini a publicat Rebeca Lăzărescu, fosta iubită a lui Vlad Pascu, după moartea lui Rareș Ion, zis și Castron
Playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Filmul morții te zguduie din temelii! Declarație terifiantă a martorului care l-a văzut pe Boupendza cum se aruncă de la balcon
Playtech.ro
Vreme neobişnuită până după jumătatea lunii mai. Prognoza meteo aduce veşti bune pentru...
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`