Local

Cum trebuie să ne comportăm cu un pacient cu Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță: „Jucăm în acest mod, tocmai ca să putem avea o înțelegere” – VIDEO

Publicat: 18 nov. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Cum trebuie să ne comportăm cu un pacient cu Alzheimer Dr. Raluca Prepeliță Jucăm în acest mod tocmai ca să putem avea o înțelegere - VIDEO
Medicul Raluca Prepeliță a dezvăluit că un pacient cu Alzheimer le indică membrilor familiei sau supraveghetorilor cum să relaționeze.

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE cum trebuie să ne comportăm cu un pacient cu Alzheimer. Câte posibilități de administrare a medicației există?

Alzheimer reprezintă o afecțiune neurologică, care declanșează moartea unor celule de la nivelul creierului. Acest lucru are drept consecință pierderea de memorie și declinul cognitiv. Boala Alzheimer este un tip de demență care începe cu simptome blânde și se dezvoltă treptat, fiind o afecțiune degenerativă.

Denumirea acestei afecțiuni provine de la numele lui Alois Alzheimer, psihiatrul de origine germană, care a descris pentru prima dată simptomele acestei boli. De asemenea, cel care a folosit pentru prima oară noțiunea de „boală Alzheimer” este Emil Kraepelin, tot psihiatru german, în anul 1911.

Cum trebuie să ne comportăm cu un pacient cu Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță: „Ei îți indică, trebuie doar să fii atent cum trebuie să relaționezi”

Medicul Raluca Prepeliță a dezvăluit că un pacient cu Alzheimer le indică membrilor familiei sau supraveghetorilor cum să relaționeze. Dacă sunt percepuți într-un anumit mod, aceștia nu trebuie să se supere și să joace rolul indicat. Doar în acest fel există înțelegere, iar pacientul nu refuză nici tratamentul, nici plimbarea, nici mâncarea.

„Ei îți indică, trebuie doar să fii atent cum trebuie să relaționezi. Unii dintre membrii familiei sau chiar dintre supraveghetori se supără că le spun că sunt mama, tata, bunica și atunci nu este cu supărare. Așa te percepe și dacă te percepe în acest mod, jucăm în acest mod, tocmai ca să putem avea o înțelegere. Pentru că altfel, ca și copiii, se încăpățânează și nu mai relaționează. Și nu mai vor să ia nici tratament, nu mai vor nici să mănânce, nici să îngrijească, nici să meargă la plimbare. Sunt lucruri care pot fi făcute foarte simplu, doar cu acceptul celor care sunt în preajma lor.”, a declarat medicul Raluca Prepeliță, pentru BZI LIVE.

În ceea ce privește posibilitățile de administare a tratamentului, există medicație atât sub formă orală, de capsule sau comprimate, cât și sub formă lichidă, orală.

„Există posibilități de administrare a medicației atât sub formă orală, de capsule sau comprimate, cât și sub formă lichidă orală. În momentul în care pacientul refuză, există posibilitatea, bineînțeles, ca acele comprimate să fie făcute praf și să fie puse în mâncare sau în lingura de mâncare și administrate sau soluția, care poate fi pusă, la fel, în suc sau în mâncare și poate fi administrată.”, a adăugat medicul.

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru: „Răbdarea și oboseala membrilor familiei este la cote maxime în aceste situații”

Medicul a subliniat că răbdarea și oboseala membrilor familiei este la cote maxime în aceste situații. De exemplu, sunt cazuri în care și aparținătorii ajung în stare de suprasolicitare și necesită suport, atât suport psihologic și/sau psihiatric, cât și medicamentos.

„Trebuie răbdare. Nici medicul de familie nu va putea veni să îi administreze medicația. Răbdarea și oboseala membrilor familiei este la cote maxime în aceste situații. De obicei nu mai pot. Știu că nu mai pot, încearcă să facă tot ce se poate pentru acest pacient, dar ajung ei în stare de suprasolicitare și, de multe ori, aparținătorii au nevoie de suport. Că este suport psihologic și/sau psihiatric medicamentos, există cazuri când au fost administrate medicații și la cei care au grijă de acești bolnavi.”, a mai spus dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu