Actualitate

Cum trebuie să reacționezi dacă te întâlnești cu ursul. Ce nu trebuie să faci în niciun caz

Publicat: 09 sept. 2020
Cum reacționezi dacă te întâlnești cu ursul
Prima regulă atunci când te întâlnești cu ursul este să nu-ți pierzi capul și să nu intri în panică

Cum reacționezi dacă te întâlnești cu ursul. În ultima vreme, întâlnirile dintre urși și turiști au devenit tot mai dese, și nu doar în pădure. Dacă sunteți pus într-o astfel de situație este vital să reacționați cu calm pentru a evita un deznodământ dramatic. De felul în care vă comportați depinde siguranța dumneavoastră.

Se știe că ursul este un animal inteligent și aceasta îl face, de cele mai multe ori, să ocolească omul, dacă îi simte prezența. Și totuși, „urșii gunoieri” pot reprezenta un pericol, dar prezența acestora este o consecință a acțiunilor omului. Însă, în anumite zone de campare ori pe trasee populare, ursul poate fi o prezență frecventă. Însă în aceste cazuri riscurile ca el să atace sunt mici. Și aceasta deoarece este obișnuit cu omul, iar aglomerația îl face defensiv.

O problemă este dacă te întâlnești cu ursul în zone mai puțin umblate. Fie că faci parte dintr-un grup mic sau chiar ai rămas singur, prima regulă este să nu-ți pierzi capul și să nu intri în panică. În astfel de situații, cele mai eficiente arme ale tale sunt calmul, concentrarea și convingerea că vei trece peste asta.

Cum reacționezi dacă te întâlnești cu ursul

Deoarece muntele este casa ursului, în această situație omul este cel care calcă teritoriul ursului, și nu invers. Cu toate acestea, ursul preferă să evite prezența oamenilor. Așa că ar fi bine să vă deplasați pe traseele montarne făcând zgomot moderat.

Atenție, însă, dacă s-a produs contactul vizual. În acest caz, zgomotul nu mai este o armă, ci o povocare. Acum, cea mai bună variantă este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat și cu maximă atenție.

E bine de știut că ursul vine în locurile unde există stâne. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite. Dacă întâniți ursul într-o astfel de zonă, ar trebui să folosiți petarde sau fumigene roșii în caz de agresivitate a ursului. Însă nu trebuie niciodată să provoci ursul. Un comportament calm și evitarea contactului vizual pot fi suficiente ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol.

De asemenea, nu trebuie să fugi, deoarece ursul oricum aleargă mai repede ca tine. Nici nu trebuie să te urci într-un copac, deoarece ursul este un cățărător mult mai bun decât tine. Trebuie să te îndepărtezi de urs cu fața spre el, niciodată cu spatele. Când sunteți un grup, toți trebuie să facă aceleași mișcări, pentru a păsra un singur corp. Mișcarile haotice și țipetele îl pot face să atace.

Cum se comportă ursul înainte de a ataca

Este bine de știut că înainte să atace, ursul are un coportament tipic. Acesta începe să se miște rapid dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă. De asemenea, se ridică în două picioare și produce sunete agresive, fioroase. Toate aceste semne au loc cu 3-4 minute înainte de atacul.

Țineți minte! Ursul nu va ataca înainte de a face aceste scheme. Așadar, ai la dispoziție cel mult 4 minute pentru a pregăti petarde, torțe, fumigene sau fluiere cu sunet foarte intes. De asemenea sunt utile și sprayuri cu piper sau alte arme pe care un montaniard adevărat ar trebui să le aibă cu el.

Așadar, ține cont de aceste sfaturi pentru a ști cum să reacționezi dacă te întâlnești cu ursul.

Comentarii
  • Trebuie sa avem dreptul la autoapărare și astfel sa avem dreptul sa deținem arme. Tragem un foc doua sa speriem ursul iar dacă nu fuge de noi și vine spre noi sa ne atace, tragem direct în el. Alta soluție sigura nu exista.

  • În România ”euro-atlantică”, în ochii autorităților, oamenii prețuiesc mai puțin decât urșii. Prin urmare, urșii pot să-și facă de cap prin gospodăriile oamenilor, să le ia animalele din curte, să le sfărâme gardurile, să-i sfâșie, să ia turiștii la alergat etc. Spre exemplu, în Sinaia, în oraș, în fiecare seară începea să orăcăie telefonul- mesaj de urgență, urs în cartierul cutare, în plină zi, pe bulevard. Problema există în toate localitățile de munte, fără excepție. Și mai sunt și oengiștii tâmpiți, specializați în bocirea urșilor, fără a face nimic concret pentru ei. Într-o țară normală, autoritățile ar pune de mâncare urșilor în păduri, împușcând pe loc urșii care s-ar aventura în localități. Într-o țară anormală, urșii se plimbă pe unde poftesc ei, și nimeni n-are nimic împotrivă.

Adauga un comentariu