Calatorii

Cum va arăta certificatul verde de vaccinare digital al UE și de când va fi acesta disponibil. Documentul va facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice

Publicat: 27 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum va arăta certificatul verde de vaccinare digital al UE și de când va fi acesta disponibil. Documentul va facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice
Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că certificatul verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România

Veste importantă pentru românii care au în plan să călătorească în afara tării fară restricții. Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că certificatul verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România. Potrivit oficialului, acestea sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice. Iată cum va arata certificatul verde de vaccinare digital al UE.

Certificatul, care va reduce timpul de așteptare în aeroporturi, ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie.

Cum va arăta certificatul verde de vaccinare digital

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat, miercuri, că sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România. Anunțul a fost făcut de către secretar pe pagina personală de Facebook.

„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS- Serviciul de Telecomunicații Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun”, a spus Andrei Baciu.

Pe lângă România, în această săptămână alte trei țări din Europa au făcut verificări pentru implementarea certificatului.

”În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris Andrei Baciu pe Facebook.

Când vor putea fi folosite certificatele verzi de vaccinare

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu vă fi considerat un document de călătorie.Toate persoanele, indiferent de naționalitate, care au reședința legală în UE, pot obține un certificat de vaccinare european. Responsabile pentru eliberarea acestora sunt instituțiile naționale, cum ar fi spitalele, centrele de testare sau autoritățile sanitare.

Așadar, cei care vor avea certificatul verde digital UE, vor putea călătorii fără restricții epidemiologice.

Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa.

Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu și rapid:

  • din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19;
  • din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
Adauga un comentariu