Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a transmis astăzi, 24 martie 2022, în exclusivitate într-o emisiune BZI LIVE cum vede el realităţile şi evoluţia operaţiunii militare din Ucraina care a izbucnit în urmă cu exact o lună.
„Cred că acest summit nu va conduce la rezultate spectaculoase. Va întări ideea de unitate între UE, SUA şi alte state din afară UE. O unitate de care era nevoie. Orice nenorocire are şi o parte bună, războiul a sudat lumea. Asta vom înţelege la capătul summitului. Cred că se perfecţionează un mecanism prin care prietenii din Ucraina să poată fi ajutaţi cu armament, medicamente. În acest moment 10 milioane de ucraineni nu mai locuiesc în casele lor şi aproximativ 3 milioane de ucraineni sunt mutaţi în state ale UE.
Eu depildă ca analist nu am anticipat acest atac. Dimpotrivă, am crescut ca Putin are înţelepciunea de a juca cărţile în afara frontierelor Ucrainei. Avea cărţi şi putea să le joace. Ţinea sub presiunea şi pe urma obţinea o parte din ce şi-a dorit. Nu am crezut că este inconştient să-şi pună în cap o întreagă planetă. Adrian Severin şi Hatmann au anticipat acest atac.
Vladimir Putin face tot ce poate pentru a reveni la masa principală a negocierilor, la nivel global. Loc care a fost refuzat Rusiei după căderea Zidului Berlinului. În plan geopolitic, Rusia doreşte să aibă un cordon de securitate şi s-a simţit ameninţat atât timp cât Ucraina a renunţat la statutul de facto, de neutralitate, s-a înarmat şi existat tensiuni alimentate şi dinspre Ucraina, în regiunile ocupate de ruşi. De asemenea, lucrurile nu s-au liniştit în ceea ce priveşte Crimeea. Acum, ruşii utilieaza foarte multe pretexte pentru a justifica invazia. Unele reale. Ruşii invoca, azi au prezentat şi dovezi concludente, exista unor laboratoare foarte periculoasă care fabrica viruşi. Ar fi 26 de laboratoare în Ucraina. Astea sunt pretexte. Niciun argument nu permite unui stat să invadeze un alt stat”, a transmis jurnalistul Sorin Roşca Stănescu.
SRS: „Istoria este nedreaptă, dar avem o invazie incorectă”
SRS susţine că istoria tinde să se repete, iar Rusia vrea să facă cu Ucraina cum a făcut cu Cecenia.
„Evocând tot ce s-a întâmplat de la încheierea celui de-al doilea război mondial, în toată această perioadă în care lumea a părut unipolara. Jandarmul a fost reprezentant de SUA, cu o forţă militară colosală şi sub aspect militar domnina întreaga planetă. Putem spune fără riscul de a greşi că se judecă cu unităţi diferite de măsură. Într-o parte a consimptit şi acceptat, în cealaltă parte creează o reacţie rapidă şi virulenta, cea faţă de Rusia. Federaţia rusă încearcă să facă în Ucraina ce a făcut în Cecenia. Putin a definit teorismul cu ce poate fi asociat Ceceniei. Istoria este nedreaptă, dar avem o invazie incorectă. Mă feresc să spun că e criminal, declanşat de Rusia împotriva unui stat cum e Ucraina”, a mai spus SRS.
Jurnalistul SRS, despre Marea Neagră
În continuarea ediției dialog, analistul a ținut să facă declarații despre Marea Neagră. Acesta susține că este o cheie din mai multe puncte de vedere.
„Marea Neagră este o cheie din mai multe puncte. Doar două state au posibilitate să desfăşoare un număr mare de vase: Turcia şi Rusia. Celelalte state au drepturi limitate, cum ar fi România. Marea Neagră este din punct de vedere miltiar un lac turcesc şi rusesc. Din punct de vedere energetic, subsolul continental al Marii Negre sunt zăcăminte imense de petrol, gaze, metale preţioase: pulberi depusă pe fundul mării. Aceasta reprezintă o valoare econimica mare. Dacă Turcia exploatează pungile din platforma ei continentala, va trage gaz şi din România. Iar noi nu facem acest lucru. Evident, în condiţii onorabile pentru statul român. Ne-am transforma într-o mare putere energetică, dar va dura câţiva ani. Noi nu am reuşit să facem descărcarea arheologică. Marea Neagră este declarată de UNESCO o zonă arheologică. Marea are un potenţial uriaş prin hidrogenul sulfurat, dacă este exploatat industrial poate deveni o sursă inepuizabilă de energie. În caz contrar, marea este o potenţială bomba. Poate face chiar explozie. Dacă ruşii nu ar rezista într-un atac nuclear, ar exploda Marea Neagră”, a mai spus jurnalistul.
Pacea ar putea fi reinstaurată în maximum două luni, dar dacă nu se întâmplă, regimul de la Kremlin va fi schimbat. Complexul militar nu iartă, îşi încurajează vârful politic să acţioneze agresiv, dar nu iartă niciun eşec. Oligarhii sunt afectaţi şi nu îl vor ierta lui Putin. Dacă nu se va găsi o soluţie, destinul lui este petcetluit, a transmis SRS.