Local

Cunoscuta firmă de construcții Mega Edile Iași a fost băgată în faliment. O familie de afaceriști trebuie să plătească un milion de euro pentru țepele date

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cunoscuta firmă de construcții Mega Edile Iași a fost băgată în faliment. O familie de afaceriști trebuie să plătească un milion de euro pentru țepele date
Șantier Mega Edile Iași

Autoritățile au decis ca firma de construcții Mega Edile Iași SRL să intre în faliment după o lungă perioadă de insolvență în care nu s-a reușit reorganizarea companiei, care are datorii de aproape un milion de euro. Firma este administrată în acte de Ana Maria Melinte, dar controlată în realitate de soțul acesteia, Costel Melinte. În anii trecuți, familia de afaceriști a eliberat către partenerii de afaceri numeroase bilete la ordin, care au fost refuzate la plată, motiv pentru care a urmat procedura insolvenței, iar acum s-a ajuns la faliment

După o lungă perioadă în care s-a încercat acoperirea datoriilor de aproape un milion de euro pe care le înregistrează SC Mega Edil SRL, autoritățile au decis la finalul lunii septembrie 2020 ca firma de construcții din Iași să intre în faliment și să fie chiar radiată. Decizia luată de judecătorul sindic vine după ce familia de afaceriști Costel și Ana Maria Melinte nu a reușit să acopere găurile făcute cu biletele la ordin care au fost trimise către mai mulți furnizori de materie primă și servicii, dar care au fost refuzate la plată. Printre principalii țepuiți se numără Arabesque, Nilgom SRL sau Mold Steel Import Export.

Cererea de intrare în faliment a fost făcută de Alfa & Omega Insolv IPURL, compania de practicieni în insolvență care este noul administrator al firmei de construcții din Iași.

„Admite cererea administratorului judiciar și în consecință dispune începerea procedurii generale a falimentului împotriva debitorului SC Mega Edile Iași SRL, dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare. Notificarea intrării în faliment se va face de către lichidatorul judiciar debitorului, creditorilor și Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași și către Autoritatea de Supraveghere Financiară, atunci când este cazul. Se fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate după deschiderea procedurii la 15.10.2020”, se arată în decizia luată de judecătorul sindic.

Familia de afaceriști Costel și Ana Maria Meline au băgat firma în faliment după ce au țepuit partenerii de afaceri

În acte, Mega Edile este controlată de soția lui Costel Melinte, și anume Alina Ana Maria. În decursul unui an, aceștia au eliberat aproximativ 15 bilete la ordin fără acoperire către partenerii de afaceri, printre aceștia numărându-se Arabesque SRL cu 260.292 lei, Colect Metal SRL, 387.277 lei, Euro DEC System SRL, 109.289 lei, Peri România SRL Balotești, 259.939 lei, Mold Steel ImportExport SRL Iași, 149.140 lei. Totodată, băncile comerciale solicită și ele o sumă importantă de bani, fiind vorba despre First Bank SA București, cu 621.950 lei, precum și BRD – Groupe Société Générale, cu 193.077 lei.

Companiile țepuite au termen limită pentru depunerea creanțelor până la data de 26.10.2020, iar tabelul final al creanțelor va fi publicat la data de 18.12.2020. De precizat faptul că cererea de intrare în insolvență a fost făcută chiar de Ana Maria Melinte, administratorul companiei, la scurt timp după ce a intrat în atenția autorităților fiscale.

„Debitorul SC Mega Edile Iași SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenței asupra sa, motivat de faptul că patrimoniul său este caracterizat de insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor „, se arată în cererea făcută de SC Mega Edile Iași.

Firma de construcții Mega Edile Iași are datorii de aproape un milion de euro

Centrala Incidențelor de Plăți a făcut la mijlocul anului 2019 o informare precum că Mega Edile Iași a emis mai multe bilete la ordin fără acoperire către numeroși furnizori de materii prime și de credite bancare. Inspectorii fiscali au început verificările la societatea de construcții în 2018, firma având sediul social într-un apartament de pe bulevardul Nicolae Iorga. În urma controalelor s-au descoperit aproape 100.000 de euro ca sumă suplimentară provenită din neachitarea TVA și a impozitului pe venit.

Melinte a fost acuzat și de faptul că a tras țepe mai multor agenți economici. Spre exemplu, acesta jongla doar cu ultimele facturi. Mai precis, în momentul în care un partener căuta altă lucrare, Melinte nu mai achita ultima factură, obligându-și asociații să continue lucrările pe alte șantiere. Firma de construcții și-a început activitatea în 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de doar 310.012 lei. În urmă cu doi ani, lucrurile au devenit serioase. Firma lui Melinte a sărit la o cifră de 3 milioane euro, cu un număr de 26 angajați. Pe anul 2019, Mega Edile Iași a raportat pierderi de 2 milioane lei și datorii de aproape un milion de euro. Contactat telefonic, Costel Melinte nu a răspuns apelurilor făcute de reporterii BZI pentru a comenta această situație.

Adauga un comentariu