Curățarea tartrului de pe dinți acasă este o preocupare comună pentru multe persoane, având în vedere că tartrul poate afecta sănătatea orală și estetica zâmbetului. Deși vizita la dentist este cea mai sigură metodă de a elimina tartrul, există pași pe care îi puteți urma acasă pentru a reduce și a preveni formarea acestuia.
Placa bacteriană este o peliculă subțire care se formează în mod constant la baza dinților și este alcătuită din resturi alimentare, salivă și microorganisme. Inițial are o consistență moale, iar în timp, în placă se acumulează substanțe anorganice, în principal săruri de calciu conținute în salivă. Astfel placa bacteriană se întărește și se transformă într-un depozit de tur și anume tartru.
Curățarea tartrului de pe dinți acasă
În etapa inițială, tatrul nu este un motiv de îngrijorare, dar trebuie totuși eliminat, deoarece compactarea și creșterea tartrului implică consecințe grave. Cu cât indentificați mai repede acest depozit pe dinți și îl eliminați, cu atât mai bine. Pentru a indentifica și a îndepărta tartrul la timp, ar trebui să vizitați medicul dentist o dată la șase luni, deoarece este imposibil să îndepărtați singuri în totalitate toate depunerile.
În timp ce tartrul mai vechi și mai dur trebuie îndepărtat profesional, există câteva metode prin care poși reduce și împiedica chiar formarea tartrului acasă, spre exemple, folosirea apei oxigenate ca gargară. Aceasta poate ajuta la uciderea bacteriilor și la diminuarea plăcii bacteriene. Amestecă o parte apă oxigentaă cu o parte apă și clătește-ți gura pentru un minut înainte de a te spăla pe dinți.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu este renumit pentru proprietățile sale de curățare și poate fi folosit ca un abraziv blând pentru a îndepărta placa moale care, în timp, poate duce la formarea tartrului.
Aplică o cantitate mică de bicarbonat pe periuța de dinți umedă și periază dinții cu atenție. Acesta nu numai că ajută la îndepărtarea plăcii, dar și neutralizează acizii din gură, contribuind la un pH echilibrat.
Se mai poate încerca și gargara cu ulei, cunoscută și sub numele de „oil pulling”, este o tehnică tradițională în care uleiul folosit este pentru a „trage” bacteriile din gură. Uleiul de cocos este o alegere populară datorită proprietăților sale antibacteriene.
Cât de des trebuie îndepărtat tartrul
Frecvența vizitelor la stomatolog ar trebui să depindă de sănătatea orală a fiecărui pacient și de recomandarea medicului. Mulți stomatologi își sfătuiesc pacienții să facă o curățare dentară și un control la fiecare șase luni sau mai des, dacă pacienții au boli ale gingiilor sau sunteți expuși riscului de boli ale gingiilor, spre exemplu dacă sunt fumători sau diabetici. De asemenea, au nevoie de curățări mai frecvente persoanele predispuse la formarea plăcii și prin urmare, a tartrului. Iată care sunt simptomele respingerii implantului dentar.
Pentru pacienții care ar putea avea nevoie de detartraj mai des se numără cei cu xerostomie, adică gură uscată, adesea cauzată de medicamente sau de îmbătrânire. Deși saliva conține bacterii, este, în același timp, de ajutor, la îndepărtarea particulelor de alimente de pe dinți.
Alte categorii de pacienți care pot avea nevoie mai des de detartraj sunt cei cărora le lipsește dexteritatea fizică sau de a se spăla bine pe dinți și cei care au afecțiuni care îi împiedică să înțeleagă pe deplin sau să ducă la bun sfârșit o rutină de igienă dentară.
Prin urmare, dacă observați o acumulare semnificativă de tartru, respirație urâ mirositoare persistentă sau iritații ale gingiilor, este mai bine să consultați un dentist. Acesta poate efectua o curățare profesională pentru a îndepărta eficient tartrul și pentru a evalua starea sănătății orale. Așadar, curățarea tartrului de pe dinți acasă nu este atât de eficientă pe cât este curățarea profesională.